petek, 7. september 2018

6 korakov, kako zasnovati kratko zgodbo

Poletja, saj tega glavnega, počitniškega, je konec. In če smo ga preživeli ob prijetnem branju in številnih objavah o dobrih knjigah, je sedaj čas, da se ponovno posvetimo tematiki, ki smo jo obravnavali spomladi - krati zgodbi.

Četudi je kratka zgodba kratka, je o njej veliko za povedati.

O sami dolžini smo že govorili, tudi o značilnosti kratke zgodbe, kaj pri pisanju upoštevati in predstavili možnosti, v kateri osebi jo pripovedovati. Tokrat pa se bomo dotaknili še bolj podrobnega procesa, kako se lotiti pisanja kratke zgodbe, kako priti do teme in kako zgodbo razviti.

Mnogim pisateljem je zvrst kratke zgodbe zelo pri srcu. Ne zato, ker bi jo bilo lahko napisati, temveč zato, ker morate pri kratki zgodbi odvreči ves balast. Ker je zgodba kratka in se mora odviti v določenem obsegu besed, mora vsaka beseda šteti, mora služiti svojemu namenu. 

Kratka zgodba pa je zanimiva tudi za to, ker omogoča veliko prostora za eksperimentiranje, preobračanje in razvijanje najbolj nenavadnih (jih lahko poimenujemo "norih"?) idej. 

In kako pristopiti k zgodbi, da vsaka beseda stoji na svojem mestu in da tam tudi mora biti?
Če sledimo možnosti eksperimentiranja, lahko začnemo pri prostem vprašanju Kaj če? in se prepustimo domišljiji. Zapišite si vse ideje, ki se vam porajajo, četudi se vam zdijo privlečene za lase. 
  • Vsako idejo nato poskusite zapisati v stavku ali dveh, kot povzetek zgodbe.
  • Za vsako idejo razmislite, na kaj se boste osredotočili, kaj bo bistvo zgodbe.
  • Določite, v kateri osebi boste pisali. Razjasnite si, zakaj ravno v tej in kaj želite s tem pripovednim načinom doseči. Prav tako določite koliko pripovedna oseba ve, se pravi koliko informacij ima o sami zgodbi, o likih, o "skrivnostih" in "presenečenjih".
  • Razmislite tudi o tem, kakšen učinek bo zgodba imela. Bo šokirala? Bo presenetila? Bo presenečenje prijetno ali neprijetno?
  • Kje se bo zgodba odvija? Razmislite o kraju zgodbe. Pri tem ne postavite zgodbe le v neko okolje, temveč razmislite, zakaj ravno v določeno okolje. Ima kakšen poseben pomen? Je povezan z glavnim likom? 
  • Določite, kdo v zgodbi nastopa in kakšna je njegova vloga (pazite, da je likov malo; eden, dva ali trije bodo zadostovali). Vsak lik mora biti pomemben za zgodbo, bodisi za njen razvoj ali razplet. O snovanju likov bomo bolj podrobno govorili v eni prihodnjih objav.
Vzemite eno od idej, ki ste jo delno že razvili, nato pa se lotite pisanja. Pri tem imejte v mislih, kaj še morate biti pri pisanju kratke zgodbe pozorni, kaj morate upoštevati, da bo res vsaka beseda na svojem mestu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar