petek, 14. september 2018

Kako najti temo za pisanje kratke zgodbe

V prejšnji objavi smo razčlenili korake, ki nam lahko pomagajo zasnovati kratko zgodbo. Sedaj se lahko lotimo dejanskega pisanja. Pred tem pa moramo najti še dobro temo, o čem bomo pisali.

Vse se začne z zamislijo. Te se pogosto porodijo same od sebe, se utrnejo ob najbolj nepričakovanih trenutkih, spodbudimo jih lahko tudi s preprostim vprašanjem "Kaj če...?" in se prepustimo zamislim, ki nam padejo na misel.

A kakor se to sliši preprosto, nam najbolj preproste stavari ali metode velikokrat povzročajo največ preglavic, nas malodane miselno blokirajo. 

Domišljija igra veliko vlogo pri razvijanju idej za zgodbo. Pri tem je najbolje, da ji damo prosto pot, da se domisli najbolj nenavadnih, neverjetnih zamisli. Včasih pa potrebuje tudi naša domišljija brco v ... (saj veste kam). 

Podžgemo jo lahko na več načinov. Nekaj predlogov smo navedli v eni od starejših objav

Torej, kako in kje lahko najdemo teme, ki jih lahko nato zapišemo v kratki zgodbi?


  • Sanjarjenje. Praktično vedno na dosegu roke, nam lahko sanjarjenje omogoča, da se potopimo v zamisli, ki se nam morda zdijo tudi neuresničljive. Se spomnite, ko so vas misli popeljale v sanjarjenje o stvareh ali doživetjih, ki si jih želite pa jih (še) nimate? Stvari, za katere se vam zdi, da morda o njih lahko le sanjate, lahko dobite v kratki zgodbi.
  • Prisluškovanje. Priznam, da sem neumorna prisluškovalka, Zavedam se, da to ni ravno najbolj olikano, po drugi strani pa so nekateri ljudje tudi tako zelo glasni, da se prisluškovanju človek ne more izogniti. Ljudje, in kar se jim dogaja, kako govorijo, kako razmišljalo (ali ne razmišljajo), kako se odzivajo, me neizmerno zanimajo in prisluškovanje njihovim zgodbam, nam lahko da dobre ideje za zgodbo. Prav tako nam to omogoča, da preučujemo človekove odzive, vedenje in značaj.
  • Vsakdanja opravila in izkušnje. Morda se nam zdi, da naše izkušnje in doživetja ne ponujajo prav vznemirljive snovi za pisanje, a postavljena v bolj nenavadno okolje in podkrepljena z vprašanjem Kaj če?, lahko ponudijo zanimive zaplete. Prav tako so nam lahko v pomoč naši občutki v določenih situacijah. Ali ko smo vonjali čudne vonjave. Kaj so v nas sprožile? 
  • Časopisni naslovi. Ti so priročni za marsikaj. Za preproste pisalne vaje ali za razvijanje zgodbe. V časopisu poiščite naslove člankov, ki se vam zdijo zanimivi, nato pa si predstavljajte, da govorite s pričo, ki je doživela ravno nasprotno, kar piše v članku. Ali, kako dogajanje vpliva na osebe v zgodbi. Kako so vpleteni? Kako bi se sami odzvali, če bi se vam dogodilo nekaj podobnega? 
  • Seznam najljubših skladb. Izberite najljubšo pesem. O čem govori oz. poje? O kom poje? Napišite kratko zgodbo na to temo.


Kako se vam porajajo teme za pisanje kratke ali zgodbe na splošno?

Ni komentarjev:

Objavite komentar