petek, 8. junij 2018

Kako pisati kratko zgodbo


Mnogi učitelji kreativnega pisanja začetnikom priporočajo kratko zgodbo kot dober začetek v urjenju in izpopolnjevanju veščine pisanja.

Je kratka in zato jo je lažje napisati oziroma vsaj končati. V relativno kratkem času jih lahko napišemo več in tako tudi vadimo več. 

To je sicer res, a pri kratki zgodbi stvari vseeno niso tako preproste. Meni osebno je kratko zgodbo veliko težje napisati, kot kaže na prvi pogled.

Namreč, obstajajo elementi, zaradi katerih kratke zgodbe ne moremo napisati, ne da bi jih vzeli v obzir. Pri tem pa stvari niso več tako enostavne, saj moramo misliti na več dejavnikov in kako jih v kratko zgodbo vključiti (ali iz nje izključiti). Kar pomeni, da nimamo toliko svobode, kot če bi pisali daljše besedilo in ne toliko manevrskega prostora.

A res je, da se ravno tu in zaradi tega pričnejo čari pisanja kratke zgodbe.

Morda se zdi odveč, da pri kratki zgodbi toliko omenjamo, da je kratka, saj to pove že ime. A dolžina ne določa le, koliko bo kratka zgodba dolga, temveč določa tudi, kako bo napisana. Dolžini so podrejeni tako liki, dogajanje, kot načrt in zaplet zgodbe.

V kratki zgodbi se mora vse odviti hitro, saj prostora v smisli besed, nimamo ravno veliko. Zaradi tega moramo biti pozorni predvsem na tri elemente:

  • Pisanje mora biti jasno in jedrnato, brez odvečnih podrobnosti, le toliko kot je za zgodbo nujno potrebno. To pomeni, da se ne zapletamo v dolge stavke, z veliko informacijami, temveč poskušamo pomen prikazati z manj, a bolj opisnimi besedami.
  • Dolgi opisi npr. pokrajine, vremena in situacij so v kratki zgodbi večinoma odveč,  Če opis ne pripomore k razvoju zgodbe, ga je bolje izpustiti. Namesto, da bi stvari opisovali, poskušajte uporabiti bralčeva čutila, da si lahko predstavlja okoliščine, da jih zazna. 
  • Tudi dialog mora biti prilagojen dolžini kratke zgodbe, kar pomeni, da mora biti jedrnat, hkrati pa "izdati" dovolj informacij, da iz njega izvemo pomembne informacije. Premi govor vpletite v samo zgodbo in se izogibajte spremnim stavkom, ki ničesar ne povedo: "Žal mi je za zamudo", se je opravičil Marko.


Kljub temu, da je dobro v kratki zgodbi izločiti vse, kar ni potrebno za samo dogajanje in razvoj zgodbe, pa morate v kratki zgodbi podati dovolj informacij, da se bralec ne bo počutil izgubljenega, ker mu nekatere stvari, zaradi pomanjkanja informacij, v zgodbi niso jasne in razumljive.

5 komentarjev:

  1. Si človek predstavlja, da ni pravil. Pa so...
    Tole mi je še posebej všeč: 'bralčeva čutila, da si lahko predstavlja okoliščine, da jih zazna.'
    Se spomnim. Pri kakšnem pismu, sms...
    Na zgodbe. Četudi kratke ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravila so, a če pustimo, da nas usmerjajo ne obremenjujejo, so celo koristna.
    Na zgodbe, vseh oblik in vrst, pa vedno. Predvsem take, ki nas kot bralce posrkajo vase, v dobrem smisli, seveda.

    OdgovoriIzbriši
  3. kje se lahko oglasim in kdaj,da se dogovorimo o sodelovanju

    OdgovoriIzbriši