O Literarnici

Literarnica je projekt, s katerim si prizadevam vse, ki si želijo pisati in besedno ustvarjati, spodbuditi k pisnemu ustvarjanju, s ciljem širiti pisalno in bralno kulturo.

Od nekdaj rada pišem in berem, zato sem se odločila, da svoje, navdušenje, spoznavanja in izkušnje, ki si jih kot z raziskovanjem in preučevanjem koristi in pozitivnim učinkov pisanja pridobivam v pisanju, delim z drugimi navdušenci pisateljevanja, da bi jim nasveti in vse ostale informacije o pisanju pomagale na njihovi pisateljski poti. Hkrati pa želi koristi pisanja približati širšemu krogu ljudi in jim pokazati, kako lahko s pisanjem med drugim izboljšajo spomin, besedni zaklad in izražanje ter postanejo bolj osredotočeni. 

Literarnico sem si zamislila predvsem kot zakladnico nasvetov, virov, orodij, informacij in razmišljanj o pisanju, saj sem sama, ko sem v najstniških letih veliko pisateljevala, pogrešala ravno vse te informacije, ki bi mi pomagale, da bi se otresla nekaj naivnih prepričanj o pisateljevanju in se bolj samozavestno lotila pisateljske poti.

Nadobudnim pisateljem ali pisalnim ljubiteljem ponujam, ne glede na starost, koristne informacije o pisanju, ki si jih lahko prilagodite za svoje potrebe: kako se pisanja lotiti, katere so morda ovire, s katerimi se bodo srečevali pri pisanju, kako redno pisati in mnoge druge. 

Morda vam bodo pomagale premagati strah pred pisanjem in se samozavestno lotiti pisateljske poti.

Žene me prevsem ljubezen do pisane besede in veselje do ustvarjanja domišljijskih svetov, ki so lahko marsikdaj še preveč resnična.

Pri tem pa mi je vedno v pomoč raziskovanje snovi, karakterjev, situacij, ki ga pisateljevanje zahteva. Z veseljem se izpopolnjujem in izobražujem. Ideje in znanje o umetnosti pisanja si dnevno nabiram z branjem, s preučevanjem že uveljvljenih pisateljev, učenjem njihovih pisateljskih veščin, pa tudi s spletnimi tečaji o ustvarjalnem pisanju, pisanjem bloga, predvsem pa pisanjem.

Veliko dragocenega znanja sem pridobila tudi v letih poučevanja francosščine, zlasti pa na enomesečnem izobraževanju za profesorje francoščine kot drugega/tujega jezika na Univerzi Stendhal III v Grenoblu, v okviru katerega sem opravila tudi tečaj ustvarjalenga pisanja in dramske igre.

V dobrih treh letih "literarniške" poti sem se veliko naučila, predvsem pa spoznala koliko učenja in odkrivanja in raziskovanja me še čaka. Včasih se mi dnevi zdijo občutno prekratki, da bi vase vsrkala vse znanje, kaj šele, da bi ves ta čas pisala. Da dolgega bralnega seznama niti ne omenjam.

Upam, da moja pisateljska odkrivanja in razkrivanja pomagajo še komu, da se opogumi in se poda na pisateljsko pustolovščino. Za zabavo ali "za res". In vesela bom, če boste svojo dogodivščino delili tudi na Literarnici.
 Helena Liberšar

4 komentarji:

 1. Waw, super se mi zdi tale spletka. Definitivno nekaj, kar bom promovirala. Zelo mi je všeč :).

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala Helena za vzpodbudne besede. Rada berem, včasih tudi kaj napišem. Kaj bolj kratkega, si pa že dolgo obljubljam, da bom nekaj napisala. Želim ti veliko prijetnega pisanja in prebiranja.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala enako in želim veliko pisalnega poguma in "časa". Z veseljem tudi kaj preberem.

   Izbriši