torek, 6. oktober 2015

Ustvarjalno-pisalni izziv: Pripoved drugega

Kako lahko na dogajanje v odlomku gleda telefon?
Danes se bomo pri ustvarjalno-pisalnem izzivu posvetili zanimivi vaji, ki nas bo spodbudila, da bomo na isto situacijo pogledali še s stališa nekoga ali nekaj drugega. Vaja nam lahko koristi tudi v dejanskih situacijah, ko nekdo (ali mi sami) vztraja(mo) pri svoji plati zgodbe. DA nam priložnost, da se od situacije oddaljimo in vživimo v vlogo nekoga drugega ter dobimo nepristranski vpogled vanjo.

Odlomek, ki nam bo služil za primer, si bomo sposodili pri Tavčarjevi Visoški kroniki.

Pripoved drugega

Ko sem se začel zavedati življenja, je bil oče že petdeset let star. A visok je bil kakor jablana in hrust kakor medved, ki trga ovce po Blegošu. Govoril je malo besed, pa nobene prijazne, in na hlapce in dekle je prežal, da niso postopali in zanemarjali dela. Kogar je zalotil, bil je tepen, da se je Bogu smilil in da je dostikrat komaj življenje odnesel.
Bog mi je priča, da je bila mati Barbara najboljša gospodinja in da je z varčevanjem na vse mogoče načine množila imetek svojemu gospodarju. Ta se pa ni sramoval, pred otroki in pred posli udariti jo mnogokrat po tankem obrazu, da se ji je ulila rdeča kri po licu in suhih čeljustih. Koliko je prejokala ta mučena ženska, ve samo Mati božja, ki je štela v nočeh solze ponižne in v trdo usodo vdane moje matere. Usmiljenja ni poznal divji in razjedeni visoški gospodar; kričal je pod težkim bremenom, katero si je bil sam navalil nase, tako da je tudi on v nočeh ječal in stokal, kakor da bi pri živem telesu tičal globoko v črni zemlji.

Sedaj pa zgodbo napišite kot bi ga lahko doživel, dojemal telefon.

Svojim mislim dajte prosto pot in jih ne omejujte z običajnim in utečenim načinom razmišljanja.

Veselo pisanje!

Foto: kraji.eu

Ni komentarjev:

Objavite komentar