petek, 23. oktober 2015

Branje in ustvarjalnost

Vas branje spodbuja, da ste bolj ustvarjalni?
Verjetno si nekateri sedaj mislite, da že pretiravam. Ustvarjalnost vidim prav v vsem in z vsem jo želim povezati. In prav bi imeli. 

Resnično vidim, da smo ljudje ustvarjalna bitja, da je to del nas, ne nekaj kar je dano le peščici izbranih. Ustvarjalnost le izražamo vsak na svoj edinstven način. Ali pa so nas naučili, da smo svojo ustvarjalnost potlačili in zanemarili.

Prav tako sem prepričana, da tudi z branjem spodbujamo ustvarjalnost. Nekako se mi zdi to samoumevno, a zavedam se, da marsikdo ne deli enakega mnenja.

Branje ni samo, da znamo poglobljeno brati, razčlenjevati, analizirati ter iskati odgovore, ki nam jih zgodba ponuja.

Branje je tudi (in predvsem) vživetje v dogajanje in like, v njihovo zgodbo, premagovanje ovir, spopadanje s težavami in njihov način razmišljanja.

Pri branju nimamo težav sprejeti, da je zgodba fikcija, pa čeprav je lahko napisana zelo realistično. Pri branju se ne omejujemo z resničnostjo ali neresničnostjo pripovedi. Sprejmemo jo in v njej (večinoma) uživamo.

Ob branju romana se ne sprašujemo ali je vse napisano res ali ni. Med branjem avtorju ne zapovedujemo, kaj bi moral in česa ne bi smel napisati. Včasih sodimo, ko nam napisano ni všeč, sicer pa sprejmemo njegovo resnico. In naša čustva in občutki, ki se nam ob ob branju dela porajajo so resnična. In vstopamo v svetove, kjer se zdi marsikaj mogoče. Zgodbe, junaki nas navdajajo z upanjem, ali pa nas razjezijo s svojo prisotnostjo. Ob branju vsi miselni okovi odpadejo. Sprejmemo, da literarni liki živijo drugače, delujejo drugače. Sprejmemo, da živijo v drugačnem svetu. Včasih celo sprejmemo, da razmišljajo drugače.

Ob branju si slikamo vizualne prizore, ki se kar sami od sebe pojavijo na našem umskem ekranu. In če se resnično predamo zgodbi, si začnemo predstavljati, kako bi v določeni situaciji, okolju ravnali sami. Iščemo rešitve. Jih pogosto najdemo, a nato zapremo knjigo in si jih ne upamo ali niti ne pomislimo, da bi jih prenesli v naša resnična življenja.

Pri branju ne gre le zato, da naša domišljija dobi neomejena pooblastila za delovanje, gre za to, da se odpremo drugačnim zgodbam od svoje in jih v vsej svoji izmišljotini sprejmemo za resnične.

In ustvarjalnost je ravno to, da znamo iz navidez nemogočega potegniti mogoče. Iz preprostega ustvariti izjemno. Iz upanja v rešitev v neomejene možnosti resničnega. Ustvarjalnost pomeni, da znamo drugače.

Kaj vam predstavlja ustvarjalnost? Tudi sami mislite, da z branjem spodbujamo ustvarjalnost?

Foto: carobnadezela.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar