petek, 9. oktober 2015

Kaj je ustvarjalno pisanje?


Veliko sem pisala o koristih ustvarjalnega pisanja. Nič kaj dosti pa nisem pisala o opredelitvi ustvarjalnega pisanja. Seveda o opredelitvi kot ustvarjalno pisanje dojemam sama in ni nujno, da se sklada s pojmovanjem ustvarjalnega pisanja nekoga drugega.

Kljub temu da večinoma pišem o vsesplošnih in vsakdanjih koristi, marsikdo ne more preseči svojega utečenega pojmovanja ustvarjalnega pisanja in ga vztrajno sili v "omejen" prostor literature. Pa je omejen samo naš način razmišljanja. Tako smo navajeni. Ustvarjalno pisanje je stvar, knjig in pisateljev in to je to. Izven tega se z ustvarjalnim pisanjem nihče ne ukvarja. Celo ne zna ukvarjati.

Zame pa ustvarjalno pisanja presega literarne okvirje. Pisanja ne pojmujem le kot lepe besede in uspešnih romanov. Pisanje dojemam, poleg razmišljanja, kot osnovno prvino našega uma. Pisanje tudi je neke vrste razmišljanje. Pisno razmišljanje. Le da s pisanjem lahko veliko jasneje in bolj osredotočeno izrazimo naše misli, ki po navadi letijo vse povprek v naših glavah.

Tako mi ustvarjalno pisanje predstavlja predvsem sredstvo, da se lahko bolje izražamo, da bolj jasno predstavimo, kaj mislimo, to pa je v vsakdanjem življenju veliko bolj pomembno kot v fantazijskem. A vseeno dopuščamo, da je samo v fantazijskemu svetu vse mogoče. V našem, realnem ne moremo ničesar spremeniti. Preveč se držimo ustaljenih razmišljanj, omejujočih prepričanj. Ustvarjalno pisanje je lahko orodje, preko katerega si dopustimo razmišljati drugače, iztiriti iz svojih ustaljenih poti in narediti, si morda vsaj zamisliti, da je mogoče, dobro še kaj drugega kot to kar smo navajeni. Tako kot v romanih lahko tudi s pisanjem pridobimo vpogled v različna stališča in razmislimo o stvareh z različnih zornih kotov.  

Zdi se mi tudi, da živimo v svetu, ko je potrebno iz nič ustvariti slona in iskati stvari, ki jih ni, izumljati nekaj novega, kar še ne obstaja in je hkrati izjemno. To vodi v prenasičenost.

Ustvarjalno pisanje mi predstavlja način, kako iz preprostih, že obstoječih stvari narediti izjemne.

In ideje, ki resnično uspejo, so v svoji osnovi nekaj zelo preprostega in ponujajo preprosto rešitev določeni situaciji. Nič novega, nič posebnega, samo drugačnega. Preprosto!

Foto: writersunplugged.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar