petek, 22. junij 2018

Čudoviti svet poletnega branja


Bliža se poletje in z njimi počitnice, dopusti in čas, ko si številni ljudje vzamejo več časa za branje.

Promoviranja poletnega branja ne maram, saj mi ni všeč, da se s tem spodbuja obdobno branje. S tržnega vidika je verjetno to dobra poteza, z vidika širjenja bralne kulture pa ne tako zelo. Verjetno bi si vsi knjižni navdušenci želeli, da bi bilo eno kot drugo enako intenzivno kot je poleti ali pred poletjem skozi celo leto.

Ljudje najpogosteje segajo po knjigah poleti, ker so prepričani, da imajo sedaj nekoliko več časa za branje. A enaki oddih bi si lahko privoščili tudi pozimi, jeseni ali pomladi.

Mogoče na branje gledam drugače. Predvsem mi predstavlja intimen odnos med mano in literarnimi osebami. Branje mi pomeni več kot le užitek. Branje mi predstavlja nekakšen učni proces, ko se med vživljanje v zgodbe literarnih junakov sprašujem o svojem življenju, doživljanju določenih situacij, odnosov in nenehnem izpraševanju, kaj in kako lahko nekaj naredim bolje. Pri branju gre tudi zato, kako zgodbe občutim in se lahko iz njih nekaj naučim. Včasih bolj kot življenje samo ponujajo odgovore na vrsto vprašanj, ki si jih verjetno marsikdo zastavlja.

In ker je časa za branje vedno dovolj, tistega za pisanje o prebranih knjigah pa kronično primanjkuje, sem se letos poletnemu branju (v malo drugačnem smislu) uklonila tudi sama. Predvsem zato, ker je veliko zgodb, ki si zaslužijo, da jim namenim svoj prostor in besedo. 

V ospredje bodo prišle predvsem italijanske sodobne avtorice, ki navdušujejo s svojo neposrednostjo in življenjskostjo situacij in odnosov. Pa tudi drznim, nemalokrat surovim in vulgarnim jezikom.

Prav tako bodo svoje mesto dobili nekateri slovenski avtorji novejših izdaj. Pa tudi nekaj preteklih tujih uspešnic.

Poglabljali se bomo v boleča, nemalokrat tudi kruta čustva, sledili bomo morilcem in priletnim starcem, ki bodo dokazali, da še niso za staro šaro.

Upam, da vas katera izmed objav, verjetno je drzno misliti, da kar vse, prepričajo, da tudi sami sežete po mojih predlogih, kar navsezadnje nek opis dela tudi je in da vas popeljejo in zapeljejo v vrtinec čustev in pretresov ter napetosti. Z življenjem, ki ga najbolje prikazujejo prav literarne zgodbe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar