torek, 30. junij 2015

Ustvarjalno-pisalni izziv: Zaznavanje z dotikom

Kakšen je vaš dotik?
Kako vam gre zaznavanje z vsemi čutili? Ste se navonjali poletne vročine ali svežine zraka po nevihti? Ste okusili nove, zanimive okuse ali slišali nenavadne zvoke?

Danes se posvetimo še petemu čutilu - dotiku. Dotikamo se kar naprej - predmetov, oseb, pa tudi stvari in druge osebe se dotikajo nas - veter nam nežno ali močno zapiha v obraz itd. 

Zase že vem, da se zelo rada dotikam. Ko si stvari ogledujem, si jih ogledam tudi preko dotika. Pri osebah, ki so mi blizu mi je dotik zelo pomemben. Verjetno se tudi sami počutite veliko bolj prijetno ob osebi, ki vam seže v roko in stoji ob vas, kot pa ob osebi, ki stoji dva korak stran s prekrižanimi rokami.

Zaznavanje z dotikom nam večini ni tuje, a to delamo samoumevno in temu ne posvečamo večjega premisleka. Vaja je namenjena boljšemu zavedanju kako in česa se dotikamo.

Zaznavanje z dotikom

Zaprite oči in se osredotočite na izuiv, ki je pred vami. Predmete si lahko pripravite v naprej ali pa jih izbireta naključno, kar vam je na dosegu roke. Vajo lahko izvajate tudi pri vsakodnevnih opravilih npr. ko pomivate posodo in pustite, da vam voda teče skozi prste.

Izbor predmetov naj ne bo prevelik. Izberite le 3 ali 5 stvari, nato pa se vsaki posebej posvetite. Osredotočite se na obliko, na teksturo, na temperaturo itd. Ob sebi imejte papir in pisalo in si svoja opažanja tudi zapišite. Zapišite, kaj se vam je zdelo pri stiku s predmetom prijetno, kaj neprijetno, kaj nenavadno ali nepričakovano.

Veselo pisanje!

Foto: mladinska.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar