petek, 12. junij 2015

Ustvarjalni red ali nered?

Lažje ustvarjate v redu ali neredu?
Opažam, da marsikdo težko poveže ustvarjalnost in organiziranost, sama pa sem prepričana, da je organiziranost zelo pomembna pri ustvarjanju. Pri svojih raziskovanjih ustvarjalnosti in ustvarjalnega razmišljanja sem ugotovila, da je organiziranost pravzaprav ključni element. 

Mit o ustvarjalnem neredu morda deluje za nekatere ljudi, a v večini smo z malo organiziranosti lahko veliko bolj ustvarjalni in veliko bolj učinkoviti. Ustvarjalnost kot umska sposobnost nima prav veliko veze z razmetanimi čopiči ali papirji ali kakršnim koli neredom. 

Najsi delamo karkoli, pišemo, slikamo, šravfamo avte ali sestavljamo kocke, pri ustvarjalnosti delamo miselne povezave, razmišljamo kako bomo dva dela povezali skupaj, pri tem pa bomo najboljše rezultate dosegli z usmerjenim, osredotočenim razmišljanjem. Če smo osredotočeni smo lahko tudi bolj mirni in sproščeni, sproščeno vzdušje pa zelo pripomore k boljši ustvarjalnosti. Če naše misli kot zmešane švigajo naokoli, se težko osredotočimo in še težje pomirimo. 

Ko smo npr. raztreseni, so takšne tudi naše misli. Sama se v takšnem stanju težko osredotočim in moje misli niso ravno povezane, prav tako ne to kar povem. Med stavkom se zmedem in misli mi preklopijo na nekaj drugega. V takem stanju tudi težko naumim kaj ustvarjalnega.

Dejanski, fizični nered nemalokrat odraža miselni nered. In verjamem, da je veliko ljudi prepričanih, da lahko najbolje delajo v neredu, a vprašanje, ki se postavlja je ali so pri tem tudi učinkoviti. Nered, navlaka - fizična ali umska - nas odvrača od osredotočenega razmišljanja. Predstavlja moteči element. Je vaša pisalna miza razmetana? Se jo lotite pospravljati, ko se ne morete osredotočiti? In potem malo lažje zadihate in kar na enkrat lažje razmišljate? Ko se znebite motečih stvari, ki vam odvračajo misli, lahko jasneje vidite. To je tako kot takoj po nevihti. Najprej nam pogled zastirajo temni oblaki, nato pa se pokaže jasno nebo in naš pogled seže zelo daleč.

A včasih naših misli nikakor ne moremo osredotočiti. Takrat se je dobro od dela, pisanja, problema itd. odmakniti. Dati mislim možnost, da se sprostijo in dati priložnost, da se naše najboljše domislice pojavijo same od sebe.

Kako pa vi najlažje ustvarjate - v neredu ali v urejenem prostoru?

Foto: thenewpostliterare.blogspot.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar