petek, 3. julij 2015

Zakaj imeti dobre ideje še ne pomeni biti ustvarjalen?

Izražate svojo ustvarjalnost?
Veliko ljudi je prepričanih, da so ustvarjalni samo zato, ker imajo ideje. Ponavadi veliko idej. 

S tem ni sicer nič narobe. Imeti veliko idej in jih povezovati na različne načine je osnova tehnik za spodbujanje ustvarjalnost, a predvsem v službenem okolju sem opazila, da se ljudje (prehitro in nekritično) zadovoljijo s samo imeti ideje, redko kdo med njimi pa se zaveda pomembnosti, da ustvarjalnost pomeni, da iz množice idej izbereš tisto "pravo" in jo izpelješ. Taki ljudje se potem tudi sprašujejo, zakaj njihove ideje ne delujejo, zakaj ničesar ne spremenijo.

Biti ustvarjalen vključuje ne samo, da človek ima ideje, temveč tudi način, kako jih izvede.

Nikola Tesla je za svoje izume rekel, da mu ni žal, da so drugi ukradli njegove ideje, da mu je žal, ker nimajo svojih. In tukaj je ključnega pomena je to, da je Tesla govoril o svojih že izvedenih idejah, tistih, ki jih je Tesla uresničil, jih udejanjil. 

Imeti ideje in biti prepričan o lastni ustvarjalnosti samo zato, ker se ti zdijo genialne (in morda tudi so), a ničesar narediti o tem ni dovolj in ni nujno ustvarjalnost. Tudi slikar, ki ima idejo o sliki ni posebej ustvarjalen, če zamišljene slike tudi ne naslika.

Biti ustvarjalen ni samo govoriti, temveč tudi nekaj narediti. Predvsem pa vsaka ustvarjalnost potrebuje osnovo in trdne temelje, ki jih je treba postaviti. Ustvarjalnost je tako kot graditi hišo. Pri vsaki hiše najprej zgradijo temelje in na njih postavijo celotno konstrukcijo. Če temelji niso trdni, je tudi stavba bolj majava ali se lahko podre. Imeti samo ideje je kot bi gradili samo streho brez nosilnih temeljev. Taka streha ne bo prav dolgo stala.

Menim, da smo vsi ljudje ustvarjalni, vsak na svoj način, na svojem področju. To sem že povedala in se mi zdi pomembno, da od časa do časa to ponovim. Predvsem bi se morali naučiti najprej, kako svojo ustvarjalnost prepoznati, nato kako jo izraziti, na način, da nekaj naredimo. Že od malega pa nas učijo, da moramo biti taki kot drugi in delati točno to kar delajo drugi. Izstopati in biti drugačen ni dobro, ni po normah.

Prvo kar lahko torej naredimo je, da poskušamo biti mi, ne posnemati drugih samo zato, ker so družbeno bolj sprejemljivi in izraziti svojo ustvarjalnost na način, ki je lasten samo nam.

Foto: baltazar.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar