petek, 19. junij 2015

Ustvarjalnost in spodbudno okolje

Kje in pod kakšnimi pogoji najlažje ustvarjate?
Po navadi se premalo zavedamo, kakšen vpliv ima okolje na naša življenja, misli, razpoloženje in seveda na ustvarjalnost.

Ko govorim o okolju s tem mislim splošno vzdušje v določenem trenutku, prostoru ali med ljudmi.

Tekmovalno usmerjeno okolje, prisiljeno okolje, stresno okolje zatirajo ustvarjalnost, a kljub vsemu se v naši družbi, na delovnem mestu, v zasebnem življenju te "vrline" zelo spodbujajo. Biti boljši, biti hitrejši, biti močnejši lahko izboljša nekatere spretnosti ali fizične lastnosti posameznika, a na področju ustvarjalnosti ne naredi nič dobrega. Tekmovalnost in primerjanje z drugimi sta preveč omejujoča, usmerjena samo v eno stvar ali cilj - premagati drugega. Pri ustvarjalnosti pa je ravno širina misli, najbolj pomembna. Ustvarjalnost zaobjema več vidikov.

Ustvarjalnost prav tako lahko najbolje spodbujamo v ustreznem okolju, ki je sproščeno, prijeto, kjer se dobro počutimo in kjer nimamo občutka, da nas nekdo ocenjuje ali kritizira.

Pri tehnikah za spodbujanje ustvarjalnih idej je ravno načelo nekritiziranja, nepresojanja idej zelo pomembno.

Najlažje smo ustvarjalni tam, kjer se dobro počutimo in naše zamislice sprejemajo brez ocenjevanja. Kritika (še posebej, ker ljudje kritiko radi delimo subjektivno in brez konkretnega premisleka po principu všeč mi je - ni mi všeč) ustvarjalnost zatira. 

Pomislite, kdaj ste najbolj ustvarjalni in kdaj si ne upate niti pisniti, ker ste prepričani, da vaše ideje ne bodo sprejete. Verjetno je okolje v prvem primeru sproščeno in sprejemljivo ter imate občutek, da prekipevate od ustvarjalne energije, v drugem primeru pa je okolje preveč kritično in naravnano na vrednotenje in ocenjevanje.

Zato svoji ustvarjalnosti namenite okolje, kjer bo lahko blestela, ne glede na to ali pišete, rišete ali počnete kaj drugega. Preden se lotite naloge, se poskusite sprostiti in umiriti, nato pa svoji ustvarjalnosti pustite prosto pot.

In naslednjič, ko vam bo kdo govoril o svojih idejah, ga ne zavrnite, češ da sanjari ali da so njegove ideje povsem nerealne ali celo bedaste. Rajši mu prisluhnite, morda se ob tem tudi vam utrne kakšna dobra domislica.

Ni komentarjev:

Objavite komentar