petek, 31. januar 2014

Slovenske knjižnice - arhitekturni spomeniki, 1. del

Odločila sem se, da naredim "pohod" po slovenskih knjižnicah in odkrivam njihove znamenitosti in posebnosti kot arhitekturni spomeniki.

Kriterija, ki sta me vodila pri izbori pa sta:
- arhitekturna posebnost 
- in zgodovinsko ozadje.

Tokrat prestavljam štiri meni najljubše knjižnice, vsaka s svojim posebnim čarom.

1. Semeniška knjižnica Ljubljana


Ste presenečeni? Se mi zdi, da malokdo ve, kakšne skrivnosti skriva Semenišče pri ljubljanski stolnici. To je tam, kjer hitimo mimo tržnice, po ozki uličici in vneto odklanjamo cvetje, ki nam ga ponujajo. Za pisanimi cvetovi rož, se skriva vhod v Semenišče in njegovo knjižnico. Čuvata jo dva kamnita Herkula. 








Ko boste naslednjič hiteli mimo ljubljanske tržnice, vsaj za hip postojte pred Semeniščem ali se celo pozanimajte za ogled knjižnice.









Več na spletni strani slovenia_info.







2. Narodna in univerzitetna knjižnica 

Mislim, da tukaj ni zgubljati besed. Je Plečnik in je NUK, pojem s svojo lastno osebnostjo.





Kot zanimivost morda to, da si lahko NUK, poleg blejskega gradu, ogledate v celovškem Minimundusu.

Več na spletni strani NUK-a.



3. Mestna knjižnica Kranj



Je moja domača knjižnica in zato sem morda nekoliko pristranska. Vseeno pa mislim, da je, odkar je preseljena v prenovljeno stavbo nekdanjega Globusa, ena od bolj markantnih zgradb (v Kranju) in popestritev mestnega, kulturnega in izobraževalnega življenja Kranjčanov.  






Skoraj dnevno srečevanje s knjižnico od zunaj ali znotraj, je bil tudi razlog, pravzaprav navdih, da sem začela razmišljati o knjižnicah kot arhitekturnih spomenikih.

Več na spletni strani knjižnice.





4. Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

Je ena večjih splošnih knjižnic, ki je svoje prostore dobila v zgodovinski stavbi Malega gradu. Navdušil me je predvsem študijski oddelek, ki bi si ga, v nekoliko manjši izvedbi, želela imeti kot domačo knjižnico. Vi ne?



Več na spletni strani knjižnice.











Pomagajte sestaviti seznam slovenskih knjižnic, ki jih odlikujeta arhitektura in zgodovina! Katero knjižnico pa bi sami dodali na seznam?

Ni komentarjev:

Objavite komentar