petek, 17. januar 2014

Dramsko delo

Za letošnji esej na maturi so izbrana štiri dramska dela, ki se v svoji sestavi precej razlikujejo od ostale proze.

Če lahko pri romanu veliko prikažemo z opisi, lahko celo povemo notranja razmišljanja likov in lahko dokaj svobodno prehajamo iz sedanjosti v preteklost in obratno ter lahko potujemo v vse zamišljene kraje, so pri dramskih delih zakonitosti drugačne.

Gre predvsem za enotnost prostora, časa in dogajanja, razdelitev, ki jo je v svoji Poetiki opredelil Aristotel in pomeni, da se en dogodek odvije na enem mestu predvidoma v 24 urah. Seveda obstajajo izjeme.

Dramska dela so sestavljena iz dejanj in prizorov in sledijo neki splošni  smernici, kjer ima dogajanje svoj zaplet, vrh in razplet.

Zaplet vedno predstavlja nek konflikt glavnega lika, vrh predstavlja trenutek, ko dogajanje doseže trenutek, ki razkrije vse okoliščine zapleta, in razplet, kjer se vsem pojasni vzrok konflikta in kjer je pravici zadoščeno.

Ker dramsko delo nima možnosti opisa in pojasnjevanja, je za dobro zgodbo zelo pomemben dober in močan dialog, nemalokrat tudi monolog posameznih osrednjih likov.

V štirih dramskih delih raziščite konflikt zgodbe, torej kaj je bil povod za zaplet in zakaj je do njega prišlo. Razmislite ali bi bilo konflikt v posameznem delu moč preprečiti. Kaj bi moral osrednji junak narediti, da bi se izognil konfliktu? Bi ravnal prav? Kateri elementi so ga privedli do točke, ko ni imel druge izbire?

Določite dogodek, ki v posameznem delu predstavlja vrh, se pravi točko, ko se začnejo stvari razjasnjevati. Razmislite, katero dejanje privede do vrha. Ga sproži glavni junak sam ali njegov nasprotnik?

In zaplet, je tragičen ali srečen? Kaj privede do enega ali drugega izida? Bi bil konec glede na okoliščine lahko drugačen?

Foto: blinksquare.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar