petek, 10. januar 2014

Zakaj je pomembno spreminjati pisalne navade?

Začetek leta je čas, ki te kar sam od sebe sili prevetriti cilje ali jih sploh/na novo zastaviti. Sicer nisem navdušena nad novoletnimi zaobljubami in po navadi ne sprejemam tako enkratnih odločitev. Tokrat pa me je članek o postavljanju ciljev za 2014 spodbudil, da premislim, kako več časa nameniti pisanju.

Merilo 100 besed na dan mi že nekaj časa ne ustreza več. Dnevi ko napišem več kot to so redki, tako da sem si želela nekaj spremeniti na tem področju. Želela sem si napisati več. Ob redni službi, družini in še čem, pa je bilo to redkokdaj izvedljivo.

V članku me je presenetil podatek, da pisateljica v petnajstih minutah napiše eno stran. Zdelo se mi je pretirano in razmišljala sem ali ženska zelo hitro tipka ali pa je to zelo za lase privlečen podatek.

Časovne omejitve pri pisanju sem se vedno otepala. Ideja mi ni bila najbolj blizu, saj se mi je zdela preveč prisiljena, a informacija mi kar ni dala miru, zato sem se odločila, da ta način pisanja preizkusim. Nad izkupičkom sem bila zelo presenečena. Dejansko sem prvi dan poizkusa v petnajstih minutah napisala 303 besede, naslednji dan celo 356 besed. To je trikrat več kot moj dnevni izkupiček – 100 besed na dan. Pri čemer sem po navadi ostala, ker za več nisem imela časa.

Brez pomišljanja sem spremenila rutino. Sestavila sem cel načrt. Petnajst minut pisanja sem dodala na dnevni urnik kot enega od opravil in časovno določila ne samo trajanje pisanja temveč tudi uro, kdaj se tega lotim. In to določim za vsak dan posebej. Tako tudi bolj zavestno razmišljam o pisanju.

Ta lekcija me je privedla do spoznanja, da je pomembno, da vsake toliko časa premislimo svoje pisalne navade in razmislimo, kako bi jih lahko izboljšali. Da poskusimo novo tehniko, četudi se nam upira. Lahko nas preseneti. S spremembo tehnike lahko opazimo, da je naša storilnost na veliko višjem nivoju kot prej in da posledično napišemo več.

Za zdaj se bom držala te rutine in mogoče jo čez nekaj časa ponovno prevetrim.

Tudi vi spreminjate svoje pisalne navade ali se držite vedno iste rutine?

Ni komentarjev:

Objavite komentar