petek, 24. januar 2014

William Shakespeare: Hamlet

Vedno rada prebiram Shakespeara v prevodu Otona Župančiča. Ima pridih starinskosti in zdi se mi, da bi tako pisal Shakespeare sam, če bi pisal v slovenščini.

Hamleta sem na zadnje prebrala že nekaj časa nazaj. Priznam, da se v tem času ni prav nič spremenil. Jaz pa tudi ne. Še vedno mi je všeč.

Hamlet, kot vsa Shakespearova dramatika, je precej zapletena zgodba, predvsem zaradi jezika, ki ga mojstrsko suče od začetka do konca.

Zgodba o danskem kraljeviču, ki mu očetov duh zaupa, da ga je umoril lastni brat, in se ga odloči maščevati, vam je verjetno že dobro poznana. Vse odločitve, ki jih sprejmemo v življenju, imajo posledice, zato moramo raziskati povode za Hamletovo odločitev in kakšen posledice nosi.

Hamlet, kot kraljev sin, bi moral po očetovi smrti naslediti prestol, vsaj tako po navadi te kraljevske zadeve potekajo. Vendar pa se v zgodbi srečamo z odraslim moškim, ki ostaja kraljevič, prestol pa prevzame njegov stric Klavdij, ki se za nameček kmalu za tem poroči s Hamletovo materjo.

Že od vsega začetka nam da Hamlet vedeti, da mu nastala situacija ni všeč. Žaluje za očetom, ki ga smatra prevaranega tako s strani strica kot tudi matere. Skozi zgodbo dobimo občutek, da materi zameri, da se je poročila v tako kratkem času. Jezi se in ji očita neke vrste prešuštvo.

Čustva do strica, ki je sedaj kralj, so še ostrejša, sovražna. Ne kritizira samo tega, da se je poročil z njegovo mamo, temveč tudi in predvsem, ker je dvor, zapuščino njegovega očeta, spremenil v razvrat in pohujšanje.

Svet, v katerem živi, mu je odvraten, želi si stran, noče biti del njega, a na materino prigovarjanje ostane.

Stric se do njega vede zelo ljubeče in očetovsko. Če ne bi vedeli, da je morilec lastnega brata, se bi nam zdela marsikatera Hamletova pripomba, namenjena njemu, pretirana. A se nam njegov pravi obraz začne kazati, ko želi nadzorovati Hamleta, kaj počne, s kom se druži.

Hamletova odločitev, da maščuje očetovo smrt, zanj ni lahka. Ves čas se tudi sprašuje ali je prava. A če Hamlet le stežka sprejema avtoriteto novega kralja, se nemudoma odloči, da bo poslušal svojega očeta, pa čeprav je ta le duh.

V tistem trenutku je njegovo usoda zapečatena. Preda se občutku maščevanja in ravna v skladu z njim. Kljub dvomom, nikoli ne odstopi od zastavljenega cilja.

Na vsakem koraku bi se lahko ustavil in spremenil potek dogodkov, a ne odneha. Z vsako drugačno odločitvijo bi se lahko zgodba obrnila v drugo smer.

Na koncu Hamlet svoj cilj uresniči, a zanj žrtvuje tudi svoje življenje.


Nekaj vprašanj za poglobitev teme
Kako bi lahko Hamlet ravnal drugače in vseeno maščeval očetovo smrt?
Kakšen je Hamlet kot oseba in kakšen je svet, v katerem živi? Kdo in s katerimi besedami ponazori situacijo, ki vlada na Danskem?
Kdo so Hamletovi nasprotniki in kdo so njegovi zavezniki? Kakšno vlogo imajo eni in drugi pri razvoju dogodkov?
Opišite zaplet, vrh in razplet drame.
Kakšno vlogo ima ljubezen v zgodbi? Ima ljubezen med Hamletom in Ofelijo prihodnost? Kdo jo prepreči in zakaj?
Kako se naslovni lik razvija skozi zgodbo? Kakšen je na začetku in kakšen na koncu?
Bi bil lahko Hamletov svet drugačen, če bi sprejel drugačne odločitve? Kakšen?

Svoje odgovore lahko pošljete na literarnica@gmail.com, ker lahko nadaljujemo razpravo.

Foto: Mladinska knjiga

Ni komentarjev:

Objavite komentar