nedelja, 5. maj 2013

Sami odločamo

Danes se zame čudovito potovanje, da ne rečem kar esejada, ki sem ga bila nenadejano deležna ob ustvarjanju rubrike Matura 2013, končuje. Z nostalgijo, priznam. Za dijake večinoma 4. letnikov srednjih šol se jutri šele začenja - matura. Kot prvo je na programu pisanje eseja.

Zrelostni izpit ji pravijo. Spominjam se svojega, ki se je kasneje izkazal za prvega v vrsti zrelostnih izpitov, ki vsakega izmed nas čakajo na poti. Je pa res. Če se moraš do mature učiti za šolo in za ocene, se po njej začneš učiti za življenje.

Raziskovanje, študiranje, branje in samo pisanje člankov o eseju me je na koncu naučilo veliko več kot le kako se nanj pripraviti. Upam, da bodo smernice marsikateremu dijaku pripomogle k boljše napisanemu eseju na jutrišnjem izpitu. Tisti, ki so mi jih dijaki poslali v pregled, so bili večinoma zelo dobro napisani, nekateri celo odlični. Prijetno presenetilo me je poglobljeno in pretanjeno razmišljanje, bogat besedni zaklad in jasno izražene misli nekaterih, niti ne redkih. Te eseje je bilo res užitek brati. In ocenjevati. Upam, da bodo mladi, ki so jih napisali, te lastnosti ohranili tudi v prihodnosti.

Sami odločamo. To dejstvo se je ponovno potrdilo. Sami odločamo ali se bomo učili ali ne. Sami odločamo ali se bomo potrudili ali ne. Sami odločamo ali bomo vložili ves potreben trud in napor ali ne. Če se omejim le na to izkušnjo, saj ima veliko globlji in širši domet.

Z veseljem in velikimi pričakovanji se nadejam letošnje jeseni, ko bomo nadaljevali to esejado v rubriki Matura 2014. Nedvomno se bom naučila česa novega in bom to novo znanje, kot tudi že usvojeno, lahko prenesla in delila z novo generacijo nadobudnih srednješolcev. 

Hvala vsem, ki ste delili svoje eseje in vam jutri želim uspešen dan in veliko sreče na izpitu. Verjamem, da je niti ne potrebujete, saj imate vse potrebno znanje.

Hvala tudi vsem, ki ste v velikem številu obiskali moj blog in brali objave. Upam, da ste med njimi našli kaj, kar vam bo koristilo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar