petek, 10. maj 2013

Kako nadaljevati s pisanjem?

Ravno pravšnja tema, da tudi sama sebe spomnim na nekaj lastnih nasvetov. Za mano je naporen teden in nikakor nisem našla motivacije, da bi napisala današnji članek. Vsak izgovor je prišel prav, da se nisem lotila pisanja. Danes sem se k pisanju dobesedno prisilila in ja, včasih se moramo k pisanju tudi prisiliti.

V prejšnji objavi smo ugotovili, da če pišemo, smo pisatelji! Kar pa še ne pomeni, da se bo besedilo napisalo samo od sebe. V teoriji so te zadeve veliko lažje kot v praksi. V resnici je pisanje precej naporno opravilo in zelo zahtevno. Vseeno pa nam ne preostane drugega, kot da pišemo.
In če vas prvi poizkusi ubesedenja vaši misli niso odvrnili od pisanja, se boste želeli v tem izpopolniti. Najlažje boste to dosegli z rednim pisanjem. Saj poznate tisti pregovor: vaja dela mojstra. Pa tudi mojster mora opraviti vajo.

Z rednim pisanjem, vajo se učite umetnosti pripovedništva. Redno pisanje vam bo dalo tudi vpogled v vaš način pisanja, izražanja. S preučevanjem napisanega pa boste najšli svoj glas, svoj izraziti slog. Naučili se boste tudi, kako pripovedovati jasno in jedrnato. Naučili se boste, kako izraziti svoje misli in povedati zgodbo na razumljiv način.

Preučujte knjige, priročnike o pisanju. Vsak pisatelj ima svoj slog, svoje izkušnje, svoj način pisanja, svoja navodila. Vsem pa je skupno, da so se učili pisati s pisanjem in z urejanjem ter izboljševanjem napisanega. Sledite predlaganim nasvetom. Preizkusite jih pri lastnem pisanju. Naučili se boste trikov, kako bralca pritegniti k zgodbi, kako osnovati priljubljene junake, kako stopnjevati ritem pripovedovanja in številnih drugih. Priročniki o pisanju so neizčrpana zakladnica nasvetov ljudi, ki so pot že prehodili. Sledite jim in nato ustvarite nekaj povsem svojega. Pisanje je učenje, je nenehno izpopolnjevanje in izboljševanje tehnike in sloga pisanja.

Pisanje je tudi proces. Karkoli boste  napisali, vedno boste besedilo še malo popravili, dopolnili, uredili, če  nič drugega boste preverili slovnico, dokler ne boste izpilili končnega izdelka.

In še naprej veliko berite. Posnemajte pisatelje, ki so vam všeč, ki vas pritegnejo s svojim slogom in se vadite na njihovih primerih. Le prepisujte ne.

VADNICA 4: V knjigi priljubljenega pisatelja si izberite odlomek in ga napišite s svojimi besedami. Posnemajte ritem zgodbe, posnemajte značilnosti junakov, dinamičnost dialoga.

VADNICA 5: Napišite krajše besedilo, nato pa ga razčlenite, razmislite, kaj v besedilu ostane in kaj gre. Preberite ga na glas. Morda se vam zdi smešno, vendar boste le tako slišali, kako zvenijo besede, tvorjeni stavki in povedi. Lažje boste zaznali ali besedilo ni povezano, kje so okorna mesta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar