petek, 11. oktober 2013

Kako najti ideje za pisanje?

Pred dnevi sem bila po zelo dolgem času na službenem potovanju. Bil je študijski obisk, katerega namen je bil spoznati in videti, kako programe, ki jih izvajamo tudi pri naši organizaciji, izvajajo v tujini.

Dva natrpana dneva, kjer so se mi porajala številna vprašanja ob še številčnejših informacijah. Začele pa so se mi porajati tudi številne možnosti za nove zgodbe, za nove situacije, za nove zaplete.

Do sedaj na službeno pot nisem pomislila na kaj več kot na službeno obveznost. Po vrhu niti ne zelo prijetno obveznost.

Tokrat pa sem spoznala neskončne možnosti za pisanje. Na službeni poti namreč:

·         Prihajamo v interakcijo z neznanimi ljudmi. Ne vemo, kaj pričakujejo od nas in velikokrat nam pred samim srečanjem ni čisto jasno, kaj sami lahko pričakujemo od njih. Na koncu pa se z nekaterimi prav dobro ujamemo ali vsaj preživimo nekaj časa, ki se izkaže za zelo zabavnega.

·         Tuj jezik je lahko ovira v komunikaciji, lahko pa tudi sredstvo za zaplete ali zabavne vložke.

·         Nepoznani kraji so lahko vir neštetih idej ali pa nova lokacija, kjer se zgodba, ali njen del, odvija.

·         Dobimo vpogled v življenja drugih kultur in navad. Se povsod rokujejo, ko se spoznajo? Še kje nosijo copate doma?

·         Skrivnostni neznanci nam lahko nevede odkrijejo kakšno novo spoznanje o nas samih, naših željah ali strasteh, lahko pa služijo kot osnova za enega od stranskih, vendar ključnih likov v zgodbi. Morda neznanec poskrbi za nepričakovan ali neljub zaplet med glavnima junakoma.

·         Lahko pa na prvi pogled nezanimiva oseba, ki se drži bolj v ozadju poskrbi, da zaplet nima katastrofalnih posledic ali zaplet reši.

Tako sem na službeni poti dobila kar nekaj idej za nove zgodbe. Vse sem si zapisala kot krajši zasnutek in le čas bo pokazal, kaj bo iz tega nastalo.

Kje in kako pa vi najdete ideje za pisanje?

Ni komentarjev:

Objavite komentar