petek, 11. maj 2018

Kaj se lahko o pisanju naučimo od Stephena Kinga?

Če želimo dobro pisati, se moramo v tej veščini znova in znova izpopolnjevati. (Pa še vedno se nam lahko zgodi, da nam besede enostavno ne gredo skupaj.) 

Včasih pa pri pisanju nastane praznina. Kljub temu da smo poskusili že z vsemi triki za spodbujanje ustvarjalnosti, novih idej, pisali z različnimi barvami, odšli na sprehod ali pišite od zadaj naprej, a še vedno nimamo ideje, kako nadaljevati. Pravzaprav pisanje nima veliko opraviti s to praznino, ki je posledica odsotnosti "tistih pravih" misli oziroma sposobnosti, da bi se domislili, česa genialnega.

Ob takih trenutkih lahko vse spustimo iz rok, nadaljujemo s pisanjem na drugačen način, recimo s prostim pisanjem ali pa svojo pozornost posvetimo mojstrom besede, ki imajo v svojem rokavu vedno kaj zanimivega.

Tokrat se bomo za nasvet o pisanju obrnili k Stephenu Kingu, kralju grozljivk, srhljivk prežetih z nadnaravnim. Priznam, da nisem prebrala veliko njegovih del, saj me srhljiv občutek, ki se je priplazil vame med branjem, spremljal še zelo dolgo. Rada prebiram detektivke in kriminalke, veliko manj srhljivke, ki se ti zažrejo v kosti in te ne spustijo iz svojega primeža. A ravno tu je pisateljeva genialnost: z besedami ustvariti zgodbo, ki v bralcu sproži realne in močne občutke, ki zlepa ne minejo.  

In kako je Stephen King ustvaril nenavadni svet svojih literarnih junakov?

1. Z branjem. Mislim, da je to nasvet vsakega pisatelja. Veliko berite, tako se učite sestave povedi, različnih slogov pisanja in si bogatite besedni zaklad.

2. Pišite zase. Pišite zato, ker vas to veseli. A včasih moramo pisati recimo v službi, v šoli in takrat lahko ta nasvet spremenimo: Pišite sebi.

3. Jasnost in jedrnatost je ponovno nasvet, ki ga priporoča marsikateri pisec. Bralec mora sporočilo razumeti, se z vsebino celo poistovetiti. 

4. S pisanjem ne poskušajte ugajati drugim. Če se ne boste obremenjevali s strahom, kaj si bodo drugi mislili o napisnem, boste imeli priložnost odkriti svoj slog pisanja in veliko lažje se vam bodo utrinjale ideje, ki vas bodo navduševale in prav tako tistega, ki bo vaše sporočilo bral.

5. Ne ustavite se, ko postane težko. Nadaljujte in vztrajajte. Tako boste prišli do točke, ko bo spet postalo lahko.

In še en nasvet, ki je meni zelo všeč in ki se ujema zadnjimi objavami o kršenju pravil: 

6. Ne ujemite se v slovnično pravilnost. Kot pravi King, jezik ne more imeti vedno zavezane kravate in vezalk na čevljih. Pri pisanju slovnica ni nujno v prvem planu, celo bolje je, da ni. Besedilo lahko še vedno popravimo in preuredimo, če je potrebno, ko smo besedilo že napisali in oblikovali.

Stephen King je sicer pisatelj pretežno leposlovja in povrhu zelo domišljijskega, včasih celo fantazijskega, a nasvete o pisanju, ki nam jih ponuja, lahko uporabimo pri kateri koli vrsti besedila, tudi pri zelo uradnih dopisih, tako da sicer spoštujemo zgradbo besedila, a poskušamo izstopiti iz pretesnih okvirjev tam, kjer je to mogoče. In priložnost je ponavadi veliko. 

Foto: quotefancy.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar