petek, 27. oktober 2017

Kakšne vrste bralec ste?

Zdi se, da se o branju in ljubezni do branja še nikoli ni toliko pisalo kot zadnje mesece ali celo leta. Število blogov, zapisov, recenzij, ki ponujajo svoja razmišljanja in ocene o prebranih knjigah ali obveščajo o knjižnih novostih, se veča, različne Facebook skupine, ki delijo knjižne novosti in zapise, pa se večajo tako po številu skupin, kot po številu privržencev.

Ta podoba bi nekako dala vtis, da je branje in bralna kultura v porastu. A verjetno temu niti ni tako, le tisti, ki radi beremo, o tem čedalje več in rajši pišemo.

Zdi se, da se je v tej večji odprtosti do govora o o knjigah vnel boj o tem, kdo je večji bralec. Seveda moje besede vzemite z rezervo, je pa vseeno zanimivo pomisliti, da je postalo nekako kul, da poveš, da rad bereš. V moji generaciji in v še kakšni prej in kasneje, je bilo to zasmehovano (sicer tudi ne vedno, če smo iskreni, a bralcev nas ni bilo veliko). 

Sedaj pa smo eni knjigoljubi, strastni bralci, drugi spet knjižni sladokusci (kar je izraz, ki ga sama rada uporabljam) in še kakšen drugi mi je verjetno ušel.

Izrazi kot so knjižni molj, knjigožer so se nekako izgubili v ozadju. In morda res niso več ustrezni, saj pomensko označujejo ne samo tistega, ki rad bere, temveč tudi, da bere sam, ne meneč se za zunanji svet. Novodobni bralci pa ponosno pišejo in govorijo o branju.

Ob tem se mi je porodila ideja, da bi lahko bralce (zavedam se, da je tudi teh označb že precej), glede na to koliko berejo in koliko o tem govorijo, razvrstili v različne stopnje:
1. Navdušeni bralci: to so tisti še sramežljivi bralci, ki sicer radi berejo, a še ne vedo, kako in koliko od te ljubezni, bi deli z drugimi, da ne bi bili deležni prehitrih (neprijaznih) etiket.
Navdušeni bralci tako veliko berejo, a tega še niso povsem pripravljeni deliti s svetom.
2.  Strastni bralci: priznajmo, da smo v obdobju Strastne zapravljivke vsi postali tudi strastni bralci in to smo ponosno tudi povedali.
Strastni bralci morda ne berejo nič več kot navdušeni bralci, a to veliko raje povedo in delijo z drugimi.
3. Obsedeni bralci: to pa so posebna vrsta bralcev, ki knjige požirajo eno za drugo in zdi se, da morajo čim več in čim prej prebrati vsako knjigo, da sploh preživijo. Obsedeni bralec bere toliko, da niti nima časa govoriti  vseh prebranih knjigah.
Vsak bralec, navdušeni, strastni ali obsedeni pa ve, da je bralcev vseh oblik in barv. Prav tako je za bralca pomembno tudi kje in kako bere.

Še pomembneje pa je dejstvo, da je branje svojsko doživetje in da se tako bralci tudi odzivajo na zgodbe, like in razplete.

Verjetno pa se bo vsak bralec tudi strinjal, da je branje zanj osebno izpolnjujoče.

Bi dodali svojo kategorijo ali bi katero črtali? Za kakšnega bralca pa bi označili sebe?

Foto: bbc.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar