petek, 13. oktober 2017

Čarobni svet e-branja

Vsak bralec razume, da prebranih knjig ni nikoli dovolj. Neskončen seznam knjižnih želja in prav

toliko motilcev branja je nekaj vsakdanjega, kar nobenega bralca ne odvrne, da na ta seznam ne bi pridno dodajal nove literature in se ne brani novih knjižnih predlogov. Neskončni seznam se polni hitreje kot se z njega črtajo prebrana dela.

A kljub vsemu za bralca vsaka knjiga ni čisto prava knjiga.

Pred leti so se v literarnem prostoru pojavile e-knjige, ki so v napovedih grozile, da bodo preplavile trg in izpodrinile tiskane knjige. Nekateri bralci so jih z veseljem sprejeli, predvsem zaradi zelo koristne prednosti, da lahko na e-bralnik spraviš več knjig in s seboj ne nosiš vedno celega tovora (čeprav se mi zdi, da vsak bralec v svoji torbi prav z veseljem prenaša težo tiskane knjige).

Sama sem se jih lotila z veliko zadržanostjo, tiskane knjige imajo ne glede na vse prav poseben okus, ki ga e-knjige nikoli ne bodo imele. In vsaka tiskana knjiga diši po svoje.

Vseeno pa me je zelo zanimalo, kaj je na teh e-knjigah, da so dvignile toliko prahu. 

Kupila sem e-bralnik, si nanj naložila nekaj e-knjig in jih na mah prebrala kar precej. Navdušena sem bila nad uporabnostjo bralnika, saj ga je bilo moč vtakniti v vsako torbo, veliko ali majhno, in tako je bilo branje vedno na dosegu roke. 

Po nekaj mesecih e-branja pa je začel bralnik samevati. Ponudbe je bilo sicer dovolj, a knjige, ki sem jih želela brati, so bile predvsem v tujih jezikih, na slovenskem tržišču pa so bili takrat le klasiki oziroma dela, ki so jim avtorske pravice že potekle. Sicer rada berem v tujih jezikih, ki jih znam, a še rajši berem v slovenščini. 

Pred meseci pa sem ponovno našla e-bralnik. Pomislila sem, da bi ga bilo dobro napolniti, da se ne bi pokvaril zaradi neuporabe. Ko sem ga napolnila drugič, sem si rekla, da bi ga bilo dobro dejansko tudi uporabljati. 

Ker pred leti ponudbe e-knjig v slovenščini še ni bilo velike, sem se lotila raziskovanja.

Poznala sem Biblos, spletni portal, ki ponuja izposojo in sedaj tudi prodajo e-knjig v slovenščini, a ker njihove ponudbe v svojem e-bralnem spancu nisem preverjala in še vedno imela v spominu njihovo ponudbo izpred let, je bil obisk njihove stani pravo odkritje. 

Tokrat je bilo brskanje po Biblosu kot čudovito potovanje po paleti raznovrstnih knjig, ki so se mi nudile v branje. Že tako neskončni seznam se je v hipu podaljšal še za eno neskončnost. 

Na portalu boste našli bogat repertoar raznovrstnih del: od klasičnih do sodobnih knjižnih hitov, od zgodovinskih do mladinskih in vse vmes. 

Od prve objave portala pa je ta doživel, poleg bogatejše knjižnice, tudi nekaj drugih posodobitev. Tako na primer sedaj za prijavo in izposojo ne potrebujete več Adobe ID, temveč je to pogojeno s članstvom v knjižnicah in le če želite knjige tudi kupiti, se registrirate s posebnim računom. 

Knjige si lahko nato prenesete na vse vrste naprav: računalnik, bralnik, tablico ali pametni telefon (razen pri bralniku si knjige prenesete neposredno s spleta), za odpiranje pa potrebujete še program Adobe Digital Edition (ali podobnega, ki podpira branje e-knjig), ki ga lahko brezplačno namestite na napravo.

Knjige v Biblosu so v epub ali pdf. oblikah, tako da trenutno prenos na Kindlove bralnike, ki imajo svojo e-obliko mobi, ni mogoče).

In branje e-literature se lahko prične!

Kakšne pa so vaše izkušnje z e-knjigami? Kje jih poiščete?

Opomba: za predstavitev Biblosa nisem prejela plačila. Predstaviti sem želela spletni portal, ki ponuja kakovostno in sodobno branje.

Foto: Biblos.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar