petek, 20. oktober 2017

Je bralna izkušnja e-knjige drugačna?

E-knjige so že stara zgodba in pri marsikom vsakodnevna stalnica. A vihar, ki ga je pred leti povzročil njihov pojav, se je s časoma polegel. Tudi na Literarnici smo pred leti že pisali o njej, a zato še ne pomeni, da ne moremo pisati še kdaj, saj kljub temu, da je besedilo enako, e-knjiga ponuja malo drugačno bralsko izkušnjo.

Ob svojem nastanku se je e-knjiga razširila precej hitro. Celoten trg tako ponudbe kot povpraševanja se je prilagodil tej novosti. Pisatelji so začeli pisati e-knjige, založbe so jih pričele izdajati. Sprva se je dalo e-knjige predvsem kupiti, pojavili so se tudi spletni portali, kjer si je bilo moč nekatere prenesti brezplačno (tam so sicer kraljevali predvsem klasiki, za katerih dela niso več veljale avtorske pravice).

Izposoja e-knjig, predvsem bolj sodobne literature pa se je izoblikovala počasneje. Začelo se je z zelo okrnjeno ponudbo, ki pa se je že pred časom zelo izpopolnila.

Zadnja dva meseca navdušeno prebiram zgodbe, ki  so v e-obliki bolj dostopne, kot v fizični obliki in tako do čtiva pridem zelo hitro in razmeroma enostavna.

Velik izbor raznovrstnih knjižnih del je sedaj na voljo tudi za izposojo. Knjige, ki so v knjižnicah sicer pogosto izposojene ali tiste, ki so po priporočilih zanimive, a me vseeno ne prepričajo v nakup, so vedno dostopne v e-obliki.

In če v preteklosti e-knjigam nisem bila ravno naklonjena, sedaj spoznavam njihove prednosti:
  • Zakladnica knjig v zelo malem formatu: to je verjetno največja prednost e-knjig. Skoraj neomejeno število (no, največkrat 1000, a tudi to je ogromno) v priročno majhni in lahki obliki, ki jo lahko s seboj vzameš povsod. (Čeprav, če smo iskreni, prav vsak bralec rad s seboj prenaša težo ene ali dveh pravih knjig.)
  • Do dobrih knjig pridete le z nekaj kliki. To velja za knjige, ki jih kupiš ali ki si jih sposodiš. Verjetno je to zame glavna prednost - dostopnost raznovrstnih zgodb, brez iskanja in brez čakanja.
  • Prilagodljivost črk. Velikost besedila lahko za lažje branje poljubno nastavimo na manjši ali večji font.
  • Strokovna literatura: v pdf. obliki se nahaja veliko strokovne literature, ki morda v knjižnicah ali knjigarnah niti niso na voljo.
  • Osvetlitev. Bereš lahko kadarkoli, tudi v temi, saj so, mislim, da vsi novejši bralniki, opremljeni z lučko.

Kljub navdušenju nad dostopnostjo številnih knjig, ki so se znašle na mojem neskončnem seznamu, pa do e-knjig še vedno gojim previdno zadržanost. Zakaj?

Obstaja en sam razlog, ki odtehta vse prednosti e-knjig: e- knjig ne bo nikoli tiskana knjiga.
Na prvem mestu to pomeni in mislim, da se bo večina bralcev strinjala z mano, da ima vsaka knjiga prav poseben vonj. Morda je to le čustven segment, a ravno z njim je bralna izkušnja veličastnejša. Ljudje smo bitja, ki svoja doživljanja sprejemamo z vsemi petimi čutili in za popolno doživetje moramo stvar, predmet začutiti. Pri branju pa je že samo doživetje prijeti v roke, obračati liste, poškiliti na zadnjo stran posebno doživetje. Pri e-knjigi je bralec prikrajšan za enostavno početje kot je listanje strani.

Kljub temu, da se spreminjamo v virtualno družbo in veliko naših miselnih, tudi prijateljskih, komunikacijskih interakcij poteka v virtualnem svetu, je tiskana knjiga nekaj resničnega in oprijemljivega, kar veliko bolj potrebujemo, kot nas želi virtualni svet prepričati.

Brez tiskanih knjig bi bilo naše življenje kot brez resničnih oseb, ki jih ne bi mogli objeti, poljubiti, se z njimi nasmejati ali jokati.

Kakšna je za vas razlika med tiskano in e-knjigo? Kateri ste bolj naklonjeni in katera vas bolj prepriča? Ali vam je morda popolnoma vseeno?

In za konec še primerjava med tablico in e-bralnikom:

Pri tablici boste potrebovali le internetno povezavo in ustrezno aplikacijo za odpiranje e-knjig, pri e-bralniku pa boste morali knjigo prenesti z računalnika.

Pri obeh lahko besedilo nastavite na večjo ali manjšo velikost, lahko pišete opombe ali označujete odseke v besedilu in označite, na kateri strani ste z branjem za tistikrat zaključili.

Kljub temu da ima verjetno večina tablic prilagoditve, da je bralna izkušnja čimbolj prijetna, se svetloba še vedno odbija od zaslona. Pri bralniku pa zaradi posebnega zaslona bleščanja ni in je zato branje na njem veliko lažje in prijetnejše. Moj glas gre tako v prid e-bralnika, a če že imate tablico, je tudi to čisto dober začetek za pogled v svet e-branja.


Ni komentarjev:

Objavite komentar