petek, 23. september 2016

3 načini, kako pisati dnevnik

Danes se bomo ponovno posvetili temi, ki smo ji na Literarnici že nekajkrat namenili pozornost - pisanje dnevnika. 

Pisanje se mi zdi pomembno. Govoriti o pisanju se mi zdi pomembno. Pisanje se mi zdi pomembno. In da ohranjamo stik s pisanjem prav tako. Še najbolje s tistim ročnim, kjer resnično izkoristimo naše fizične potenciale in povezave.

Pisanje dnevnika mi ni všeč samo zaradi prednosti, ki jih ponuja, temveč tudi zato, ker je zelo preprosta in lahka oblika pisanja, saj se nam ni treba truditi, kako pisati in ne o čem pisati. Prav tako je lahko zgradba poljubna. Pri pisanju dnevnika ni treba slediti nobenim pravilom o sestavi ali vsebini, le svoji želji pisati.


Sama vodim kar nekaj dnevnikov. Da, ne le enega, temveč vsaj tri. Pišem dnevnik naših izletov in potovanj. Pišem dnevnik idej in načrtov. Zapisujem si tudi zanimive dogodke in opise ljudi, ki jih doživljam ali srečujem, kar mi pomaga pri oblikovanju zgodb in likov. Pišem tudi dnevnika otrokom, da bi zajela vsaj nekaj spominov na njuno zgodnje otroštvo.

Možnosti so praktično neskončne. Lahko pišete tudi dnevnik o svojih dosežkih, lahko tistih najmanjših, ki jih po navadi niti ne prepoznamo, ali ciljih, tistih, ki smo jih dosegli ali ki si jih šele zastavimo.

Sicer pa so načini in razlogi, zakaj pisati dnevnik lahko zelo različni.

Lahko nam pomagajo prebroditi stresno ali težko obdobje. Predvsem pa da iskreno izrazimo naše občutke in skrbi.

Lahko nam pomaga razmisliti o problemu ali odločitvi, pred katero se znajdemo. Nekaj dni zaporedoma si zapisujemo naša razmišljanja o zadevi. Zelo verjetno se nam bo odgovor zapisal že ob prvem ali drugem zapisu. 

Lahko zapisujemo pomembne dogodke, ki jih doživimo in imamo tako spomin, na pomembne stvari, ki so se nam v življenju zgodile in pripetile.

Verjetno pa je sedaj že odveč omeniti, da s pisanjem, ne samo dnevnika, krepimo naše besedni zaklad in komunikacijske veščine.

Sami pišete dnevnik? Kaj vas je spodbudilo k temu?

2 komentarja:

  1. Pisem! Vsec mi je in strinjam se, da pomaga med krizo, ce jo imamo! Ce bi ljudje to vedeli bi cele dneve samo pisali,in si tako pomagali! Priporocam!

    OdgovoriIzbriši