petek, 2. september 2016

3 načini, kako premagati stres ob začetku šolskega leta

Začetek novega šolskega leta je vedno nekoliko stresen čas. Povezan je z veliko vznemirjenja, pričakovanji in tudi strahovi. 

Verjamem, da marsikateremu učencu in dijaku ponovni začetek prinaša le odpor in skrbi. Kljub temu, da v našem šolskem sistemu vidim veliko pomanjkljivosti, ki bi se jih dalo odpraviti, sem mnenja, da neke vrste formalne izobrazbe je dobro imeti.

Pa tudi skrbi in strah pred preverjanjem in ocenjevanjem je lahko premagati. Ugotavljam, da veliko učencev nima priložnosti ali možnosti izraziti, kako se počutijo v odnosu do šole. Še posebej, če v šoli ravno niso ravno briljantni.

Seveda obstaja veliko načinov, kako premagati stres in se lažje spoprijeti z (neželenimi) izzivi, ki jih ponuja novo šolsko leto, a bomo našteli tri, ki se nanašajo na pisanje. Verjetno to ne bi bila prva izbira marsikaterega učenca, saj je pisanje preveč povezano s šolo in še bolj z ocenjevanjem pravilnosti uporabe jezika in slovnice.

Na Literarnici že vrsto let poudarjamo koristnost pisanja na spodbujanje ustvarjalnosti in ustvarjalnega razmišljanja, na delovanje možganov, zato se mi zdi tudi v tem primeru zelo dobra izbira.
1. Pisanje dnevnika: učenec lahko o svoji šolski izkušnji vodi osebni dnevnik. Na žalost pisanje dnevnika spremlja predsodek, da je to le za dekleta, a dejstvo je da veliko fantov, moških piše osebni dnevnik. Tako lahko spremljajo spremembe in napredek v svojih življenjih. Učenci lahko spremljajo svoje občutke npr. en teden pred začetkom pouka in en teden po začetku šole. In to lahko naredijo vsako leto, hkrati pa spremljajo ali so se občutki spremenili.

Druga dobra stvar pisanja osebnega dnevnika je, da učenec črno na belem ugleda svoje občutke v zvezi s šolo in s svojimi in tujimi pričakovanji v zvezi s svojim šolanjem. Marsikdo se niti ne zaveda, kako se počuti in to je lahko dober vpogled.

2. Za in proti: razmisliti o dobrih in slabih stvareh neke problema, odločitve ali izziva je vedno dobra stvar. Ljudje se prevečkrat odločimo, ne a bi prej razmislili kakšen vpliv ima lahko naša odločitev in kasneje kakšno odločitev tudi obžalujemo.

Za učenca je dobro, da razmisli, in seveda tudi zapiše, o dobrih in slabih stvareh, ki mu jih prinaša novo šolsko leto, da ne vidi samo slabih in da razmisli, katera stran mu je bolj pomembna. Morda se mu šola res zdi bedna, a prinaša nekaj dobrih stvari, kot so prijatelji, ki so veliko bolj pomembne od tega, kar je slabo.

3. Strip: pisanje stripa se mi vedno zdi zelo posrečen način pisanja, saj zahteva izražanje bistva, slike pa so dopolnitev sporočila in lahko povejo tisto "med vrsticami". Pisanje ponuja tudi večjo sproščenost, saj nismo toliko obremenjeni s pisanjem in izbiro besed ravno zato, ker večino sporočila narišemo.

Pred prvim šolski dnem lahko učenec nariše strip in si predstavlja, kako bo le-ta potekal. Lahko se nanaša na dejanske občutke, še bolje pa je, da prikaže otrokovo željo o poteku prvega dne in kaj bi bilo potrebno, da se bo prvi dan počutil dobro. 

Uspešen začetek novega šolskega leta. Začinite ga s pisanjem in prepodite stran strahove in zavore.

Ni komentarjev:

Objavite komentar