petek, 4. september 2015

5 razlogov zakaj pisati dnevnik

Zakaj pisati dnevnik?
O pozitivnih učinkih pisanja sem že veliko pisala. Praktično o tem pišem, vsakič z drugega zornega kota, vsak teden. A teme zakaj pisati osebni dnevnik se že nekaj časa izogibam. Pretežno zato, ker splošno prepričanje pravi, da je pisanje dnevnika bolj ženska reč, kjer pišemo o raznih dekliških neumnosti.

Sama pa pisanje dnevnika ne želim omejiti tako ozko. Dnevnik lahko piše kdorkoli, saj ni nujno, da predstavlja izliv čustev in raznovrstnih traparij. Temo, kako nam pisanje dnevnika lahko koristi pri pisanju, sem tudi že načela, a danes se bomo posvetili bolj vsakodnevnim in življenskim razlogom zakaj pisati dnevnik.

Pisanje dnevnika je tesno povezano s pisanjem samim. Samo pisanje ima številne koristi. Tako se med pisanjem vključi naša leva polovica možganov, ki je bolj analitična, to pa daje prosto pot desni polovici, ki ima tako med pisanjem vso svobodo, da ustvarja, išče ustvarjalne rešitve ali pa preprosto napaja našo ustvarjalnost. To pa je dobro, zato ker lahko med pisanjem rešujemo probleme, ki se tičejo drugih področij.

A dejstvo je, da si ne želi vsakdo pisati, zato je lahko za marsikoga  pisanje dnevnika veliko bolj sprejemljiva in obvladljiva izbira.

Stvar ni v tem, da pišemo dnevnik, temveč da pišemo, učinki pa so enaki kot če bi pisali cele romane. Predvsem pa nam pisanje dnevnika lahko koristi na vseh področjih našega življenja:

Pisanje dnevnika zahteva disciplino. Usedite se vsak dan in pišite 20 minut. To zahteva disciplino in disciplina s časoma postane nalezljiva, tako da kmalu postanete bolj disciplinirani tudi pri drugih opravilih.

Pisanje dnevnika spodbuja osredotočenje. Pisanje dnevnika lahko pomaga osebam, ki se s težavo osredotočajo na stvari, ki jih morajo opraviti - kaj narediti in kako to storiti. Pri pisanju pa moramo biti osredotočeni, če na nič drugega nato, da držimo pisalo v rokah in pišemo. Velikokrat pa se pri pisanju osredotočamo tudi na to, o čem bomo pisali in kako bomo to zapisali.

Pisanje dnevnika krepi spomin. Lahko imamo še tako dober spomin, se nam lahko zgodi, da na kaj pozabimo. Ko si nekaj zapišemo, se nam to veliko bolj utrdi v naših mislih in si to kasneje tudi lažje prikličemo v spomin, ne da bi morali pogledati, kaj smo si zapisali. Zapisane misli so kot kopija idej in zamisli, ki se nam porajajo.

Pisanje dnevnika spodbuja komunikacijske veščine. Nismo vsi zelo vešči govorci. Ne znamo vedno ustno izraziti naše misli, da nas bi drugi razumeli, kot si želimo. Pisanje nam pomaga, da se začnemo, najprej v pisni obliki, nato pa tudi v govorni, veliko bolje, jasneje in razumljiveje izražati.

Pisanje dnevnika spodbuja doseganje zastavljenih ciljev. Ljudje smo bitja, ki si marsikaj želimo, o tem veliko govorimo, a nato le malokdaj to resnično uresničimo. Zelo radi imamo tudi izgovore. Z njimi opravičujemo našo nedejavnost. A tako kot pri krepitvi spomina, nam pisana beseda pomaga, da na zapisane cilje nikakor ne pozabimo. Ko svoje želje in cilje zapišemo, dobijo bolj konkretno, bolj realno obliko. Enkrat ko jih zapišemo, jih zapišejo tudi naši možgani, to pa pomeni, da jih ne bomo kar tako pozabili in ker nas bo misel na naše cilje ves čas dražila, je veliko bolj verjetno, da jih bomo tudi uresničili.

Kakšni pa so vaši razlogi, da pišete dnevnik?

Foto: fantasticna.com





Ni komentarjev:

Objavite komentar