petek, 13. maj 2016

Tematski sklop za esej na maturi 2017

S pripravami na letošnji esej na maturi še nismo dobro zaključili, a je že čas, da pogledamo, kaj nas čaka prihodnje leto. 

Kot vsako leto Državna predmetna komisija za slovenščino za splošno maturi februarja razpiše tematski sklop in dela, ki se bodo obravnavala pri pisnem delu izpita.

Za šolski esej splošne mature iz slovenščine 2017 je tako komisija razpisala tematski sklop

ČLOVEK V KOLESJU SISTEMA.

Književni deli, navedeni v tem razpisu pa sta:

Vladimir Bartol : Alamut 
Aldous Huxley: Krasni novi svet.

Priprave na esej bodo ponovno prava esejada, ki se je že zelo veselim. Toliko bolj, ker je Aldous Huxley eden mojih ljubših pisateljev. Ali lahko rajši rečem - mislecev. Alamut pa je delo, ki me ni posebej navdušilo. Vem, da je večina bralcev nad njim navdušena. Nad vizijonarskim prikazom verskih prepričanj in kam lahko slepo verovanje privede človeka. A morda mi roman ni bil po godu ravno zato, ker sem "cepljena" proti črednemu nagonu in mi sledenje tropu ali vrednotam drugega ni blizu. In ljudje, ki te silijo razmišljati po njihovo tudi niso na seznamu mojih prijateljev. 

Morda pa bo tokrat drugače? V vsakem primeru se bo zanimivo podati na to pustolovščino in odkriti, kaj novega bo prinesla. Meni, predvsem pa upam, da bo prinesla dijakom, ki se bodo pripravljali na esej, prebirali dela, se posvečali tudi bližnjicam, skozi katere se lahko mnogo naučijo.  In upam, da vsakega med njimi njegova prizadevanja privedejo do cilja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar