petek, 17. julij 2015

Edward de Bono: Enostavnost v razmišljanju

Ste se že preizkusili v enostavnem razmišljanju?
Edwarda de Bona verjetno poznate po njegovih tehnikah za spodbujanje ustvarjalnega razmišljanja, po tehniki šestih klobukov in lateralnem razmišljanju.

De Bonovih tehnik sama ne uporabljam prav veliko, bližje mi je drugačen koncept za spodbujanje ustvarjalnega razmišljanja, o katerem bom govorila ob svojem času. Zelo mi je všeč njegovo razmišljanje in rada berem njegova dela, saj ustvarjalno razmišljanje v prvi vrsti smatra kot usmerjeno razmišljanje. Na tem dejstvu temeljijo tudi njegove tehnike in koncepti.

Usmerjeno razmišljanje pa ne pomeni samo, da je drugačno razmišljanje, temveč da gre za osredotočeno in konkretno razmišljanje. S sistematičnim in strukturiranim razmišljanjem lahko razvijamo svojo ustvarjalnost, iščemo nove in sveže ideje, predvsem pa nas tehnike spodbujajo razmišljati sodelovalno.

Najbližji pa mi je njegov pristop, da vsakega posameznika obravnava kot ustvarjalnega in prepričanje, da se lahko vsak ustvarjalnega razmišljanja nauči.

V pričujočem delu nas poziva k enostavnosti v razmišljanju in poudarja, da ne gre za preprosto razmišljanje. Spodbuja nas, da se osvobodimo spon zapletenosti in si z enostavnim razmišljanjem poenostavimo tudi svoje življenje.

Predstavi nam načine, kako lahko začnemo razmišljati bolj enostavno in kako lahko s takim razmišljanjem razčlenimo zapletene vidike v bolj enostavne in bolj obvladljive, se lažje spopademo s stresom in težavami vsakdanjika tako v delovnem kot v zasebnem okolju in ustvarimo bolj kakovostno življenje. 

A se enostavnost ne zgodi kar sama od sebe. Doseči enostavno razmišljanje vseeno ni tako preprosto.

Foto: Literarnica

Ni komentarjev:

Objavite komentar