petek, 29. maj 2015

Tehnika za spodbujanje ustvarjalnega razmišljanja: Kršenje pravil

Pri razmišljanju kršite pravila?
Kaj naredite, ko imate povsem prazno glavo. Ali pa tako zelo polno, da imate občutek, da ne morete več razmišljati?

Si vzamete oddih? Se sprostite? Ali se silite kljub vsemu razmišljati, zato ker morate?

"Kršenje pravil" je še ena tehnika, s katero lahko spodbujate ustvarjalno razmišljanje, ki vam lahko v trenutkih, ko imate občutek, da zaradi prenasičenosti ne morete več razmišljati, odpre nove možnosti in nove uvide.

Ustvarjalno razmišljanje je drugačno razmišljanje, se pravi, da lahko določeno situacijo, osebo ali njena dejanja vidimo v drugačni luči. Da to lahko dosežemo, moramo velikokrat razmišljati izven naših ustaljenih tirnic, se miselno prestaviti iz našega območja udobnosti.

Že samo ime pove, da je tehnika "kršenje pravil"* v nasprotju z ustaljeno prakso.

Kar slišim nekatere, kako vzklikate in se veselite, da boste lahko kršili pravila! Pa četudi (in upam, da izključno :)) pri načinu razmišljanja.

Prav, takole gre: zamislite si izdelek, osebo (lahko ste tudi vi sami), prostor, napravo itd. ter naštejte čim več lastnosti, ki jih ima, kako deluje, kako se vede, za kaj se uporablja. Ko imate seznam pred sabo, si vzemite nekaj minut in razmislite o predmetu, osebi ali karkoli ste izbrali z novega zornega kota. 

Kaj če bi bil predmet bele barve namesto črne? Kaj če bi napravo lahko uporabili za košenje trave, namesto za pripravo sokov? Možnosti za kršitev pravil je verjetno neskončno, vam bo pomagalo že, če se jih boste spomnili nekaj.

Vas jezi, ko vas nekdo nenehno kritizira? Predstavljate si ga, kot da igra pantomimo. Morda se zna zgoditi, da boste imeli več razlogov za smeh, kot za jezo. Morda boste lahko celo uvideli, da je težje njemu kot vam. Ali pa se boste celo domislili, kako v fičo spraviti šest slonov.

*Ime tehnike povzemam po knjigi Vsi smo ustvarjalni Yewa Kama Keonga.

Foto: waxoil.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar