petek, 8. maj 2015

Zakaj je dobro brati najrazličnejšo literaturo?


Kaj berete danes?
Branje, in s tem mislim na literaturo, ki jo rada prebiram, dojemam kot zelo subjektivno izbiro.

Mislim, da imamo vsi enega ali dva najljubša žanra, ki ju neumorno prebiramo, ker izpolnjujeta potrebo, ki jo želimo z branjem zadovoljiti, najsi bo potreba po znanju, po oddihu, sprostitvi, ne razmišljanju, intelektualni spodbudi itd.

Sama segam po različnih žanrih, odvisno od trenutnega razpoloženja. V zadnjem času pa berem tudi veliko najrazličnejše literature, povezane ne samo s področjem mojega dela, temveč z najrazličnejšimi področji, ki jih še pred nekaj leti ne bi nikoli brala, ker me to ni zanimalo. Ugotavljam, da mi raznoliko branje ne daje le novega znanja, marveč tudi širši spekter idej, ki se mi porajajo, saj lahko zaradi novih informacij povežem različne vidike in jih povežem na nove načine.

Branje enega in istega je navada. Slaba stvar navade pa je ta, da kmalu postane območje udobja, ki ga zelo težko presežemo. Zaradi tega težje vidimo, da lahko naredimo ali se lotimo stvari drugače. Drugače pa je druga beseda za ustvarjalnost.

Mislim, da je branje leposlovja različnih žanrov, strokovne literature z različnih področji, pa ne samo to, tudi branje knjig, revij, časopisov itd., zelo koristno za spodbujanje ustvarjalnosti.

Zato priporočam, da od časa do časa sežete po literaturi, ki se je sicer ne bi lotili brati. Morda vas preseneti in vam bo celo všeč. Morda se boste naučili kaj novega, se vam bo porodila kakšna zelo dobra ideja ali pa se boste samo neizmerno zabavali!

Foto: druzina.enaa.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar