petek, 22. maj 2015

Svetlana Makarovič: Zlata mačja preja

Radi berete pravljice?
Pred časom sta otroka dobila za darilo zbirko Svetlaninih pravljic.

Kot otrok sem zelo rada prebirala pravljice: Najlepše antične pravljice, ljudske pravljice, pravljice vseh vrst.

Kot otroku mi Svetlanine pravljice niso bile najbolj všeč. Verjetno sem že takrat čutila, da potrebuješ nekaj življenjske, izkustvene kilometrine, da jih razumeš. V njih je preveč življenjskih resnic o človeškem značaju, da bi jih otrok bil pripravljen razumeti. Zase že lahko tako rečem.

Mi je pa bila Pekarna Mišmaš od nekdaj všeč. Znova in znova sem jo brala in poslušala in se je nikoli zadosti naužila. Zavistna sem do mačka, ki je vedel, kam je Mišmaš odšel, a vseeno sem veselo prepevala: "Jaz pa vem, jaz pa vem ... !". Kot radijsko igro sem jo zvečer poslušala še v najstniških letih. Mogoče za to, ker sem jo razumela, ker sem poznala kar nekaj resničnih Jedrt in mi je šla njihova vsiljivost strašansko na živce. 

Sedaj tudi vem, kam je Mišmaš odšel... "pa nikomur ne povem! Mjav!"

Dejstvo je, da mi je Pekarna Mišmaš zelo pri srcu še sedaj in ko sem hotela prenesti svoje navdušenje nad pravljico na svoja otroka, se je njuno navdušenje razširilo na vse pravljice in sedaj ob večerih prebiramo zgodbe iz Zlate mačje preje in ob branju razmišljamo, si izmišljujemo svoje zgodbice, se šalimo, se smejimo... in skoraj vedno se na koncu tudi malo skregamo, ker fanta hočeta, da bi brali in se smejali in si kaj izmislili vso dolgo noč.

Katera je vaša najljubša Svetlanina pravljica?

Foto: Literarnica

Ni komentarjev:

Objavite komentar