petek, 24. april 2015

Vsi smo ustvarjalni

Koliko ustvarjalnosti je v vas?
Že nekaj časa nisem pisala o kakšni prebrani knjigi. Trenutno je moje bralno udejstvovanje skoncentrirano na strokovno literaturo in pred kratkim sem čisto slučajno naletela na zanimivo delo dr. Yewa Kama Keonga ali mojstra osvobajanja uma Vsi smo ustvarjalni.

Knjiga razbija mite, da je ustvarjalnost izključni privilegij le nekaterih posameznikov, da ustvarjalnosti ne moremo razvijati itd.

Avtor ponuja veliko primerov ustvarjalnih posameznikov, ki jih samoumevno smatramo za ustvarjalne, čeprav v svojem otroštvu niso bili deležni takega zaupanja: Albert Einstein, Tomas A. Edison, Walt Disney in drugi.

Mislim, da je prepričanje, da ni vsakdo ustvarjalen tesno povezano s posplošenim enačenjem ustvarjalnosti z umetnostjo. V današnjem svetu se ustvarjalnost povezuje skoraj izključno le s t.i. umetniki in s področjem kulture, a po mojem mnenju ustvarjalnost presega prvo in drugo dimenzijo.

Prepričana sem, da je človeško bitje po naravi ustvarjalno. Ustvarjalnost izhaja iz prirojene radovednosti in vedoželjnosti otroka, ki šele spoznava svet in kako stvari, odnosi delujejo. Mislim, da ustvarjalnost z leti ne jenja, le spodbuja se je ne. Še več, prej se jo zatira. 

Če nam je otroška radovednost pri malčkih še všeč in se z njo hvalimo, kasneje otroke začnemo učiti, da prenehajo misliti s svojo glavo. Učimo se, da ker v učbeniku piše črna, zato je črna in da ne bi bila slučajno bela ali zelena, ker potem tak otrok ni več v redu, temveč je težaven in ne zna se učiti in še tisoč etiket mu prilepimo, namesto da bi prepoznali njegovo ustvarjalnost, ki se skriva za neskončnimi Zakaji?.  

Ustvarjalno tudi ni vedno družbeno sprejemljivo, ker izstopa in ker ne sledi nekemu uniformnemu vedenju. Ustvarjalno je drugačno in naučili smo se, da se drugačnega in sprememb, ki jih prinaša, bojimo.

Marsh Fisher, avtor knjige Ideafisher na ustvarjalnost gleda takole: "Stalno biti ustvarjalen pomeni imeti veliko življenjske moči. Boljšo prihodnost si lahko zagotovite le, če ste sposobni kadarkoli vpreči svojo ustvarjalnost, reševati probleme in po potrebi razvijati nove zamisli."

In zakaj ustvarjalnost ni vse splošno razvita vrednota? Tu si bom sposodila besede Mihe Mazzinija iz članka Šeriatsko pravo na Jesenicah"Osnovni greh je v aktivnosti! Tisti, ki je aktiven, je drugačen." Nas pa so naučili, da biti drugačen ne pomeni nič dobrega in zaradi strahu pred drugačnostjo smo postali zelo neustvarjalni.

Kako pa vi gledate na ustvarjalnost?

Foto: mimovrste.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar