petek, 17. april 2015

Spodbujanje ustvarjalnega pisanja

Kam vas ponese vaša domišljija in ustvarjalno pisanje?
Od kar sem pričela redno objavljati ustvarjalno-pisalne izzive, dobivam različne odzive “izzvancev”, pa ne v negativnem ali pozitivnem smislu, saj so odzivi tistih, ki mi pošljejo svojo vajo zelo pozitivni, le motivi so različni. Predvsem so to odzivi ljudi, ki so jih ustvarjalno-pisalni izzivi spodbudili, da se (ponovno) lotijo pisanja, ker radi pišejo, a jih je bilo vedno strah negativnih komentarjev, ali pa so se zaradi ustvarjalno-pisalnih izzivov sploh lotili pisati, ker tega nikoli niso poskusili.

Rada prebiram njihove zgodbe, hkrati pa vsakemu povem, da njihovih zgodbe ne “ocenjujem” ali popravljam, le kakšno stvar predlagam, ker so zgodbe njihove in je njihov način pisanja. In ustvarjalno-pisalni izzivi so namenjeni ravno prebujanju posameznikove lastne izraznosti skozi pisanje.

Tudi v samih izzivih se trudi, dati čim manj napotkov in usmeritev, saj mi je pomembno, da je mojega “vpliva” čim manj. Lahko bi vsakič dodala, da lahko pišejo v prvi ali tretji osebi, da lahko pišejo ljubezensko zgodbo ali kriminalko, da lahko pišejo pesem ali samo dialog. A čar izzivov (vsaj zame) je ravno v tem, da ni enega in edinega ključa in da moje védenje ni nujno najboljše za vsakogar. Če bi sama nekaj napisala na določen način, to še ne pomeni, da bi tako pisali tudi drugi ali da bi bilo to prav. In ponavadi se ravno v tem dejstvu skriva množica različnih odgovorov, pristopov in pogledov na določeno temo. Kot velikokrat poudarim: vsa vprašanja so dobra in vsi odgovori so pravilni.

Zato pri izzivih podam le splošne usmeritve, vse ostalo pa je stvar pisalca.

Tako zgodba, pri kateri pisec ni upošteval usmeritev izziva, ni slaba zgodba ali nepravilna vaja, je samo drugače zastavljena. In v bistvu me veseli, da je oseba uporabila elemente ustvarjalnega razmišljanja in vajo zastavila drugače. Vseeno pa marsikoga izmed njih prosim, da zgodbo napiše še enkrat in tokrat sledi navodilom.

In z eno samo spremembo - upoštevanje natančnih navodil vaje, lahko zgodba postane popolnoma drugačna. In tukaj spet ne gre za vrednotenje ali je boljša ali slabša, gre preprosto zato, da lahko ista oseba eno situacijo z majhno spremembo vidi in jo zapiše čisto drugače. In k temu največkrat pripomorejo ravno usmeritve, skoraj že omejitve: pisati 5 ali 15 minut, napisati največ 200 ali 350 besed. Vse ima svoj namen.

Prepričana sem, da ustvarjalno pisanje ni izključno rezervirano za že priznane pisatelje ali umetnike. Pri nas se pisateljevanje veliko preveč pojmuje kot umetnost. Ali da je rezervirano za elito, da je le njim dovoljeno zares pisati. Zaradi takega pojmovanja pisanja se potem sprašujemo, zakaj otroci nočejo brati in ne znajo pisati. 

Pisanja, tudi t.i. ustvarjalnega, se lahko loti vsak. Pisanje je globoko povezano z razmišljanjem. Človek je imel že od nekdaj potrebo svoje misli zapisati, pa če so bile to jamske poslikave, hieroglifi ali črke. Vsak, ki ga pisanje privlači, lahko preizkusi svoj pisalni talen, ki je v osnovi zapisano razmišljanje. In mislim, da želje po pisanju, pisnem izražanju ne bi smeli nikomur kratiti ali zmanjševati, samo zato, ker nam njegovo pisanje ni všeč ali ker ne piše tako, kot naj bi se pisalo ali kot pišejo znani pisatelji.

S spodbujanjem ustvarjalnega pisanja spodbujamo ustvarjalno razmišljanje in tukaj nastaja čarovnija, ki jo premore le človeški um.

Kako lahko sami nadgrajujete ustvarjalno-pisalne izzive?

Pri vajah nastane marsikaj, predvsem se izrišejo obrisi likov, njihovih življenj, doživetij, prostora in časa, v katerem živijo.

Vsako vajo lahko peljete še dlje tako, da si o likih, njihovi preteklosti, prostoru, času v katerem živijo in kaj jih še čaka v prihodnosti, postavljate vprašanja. 

Kdo so? 
S kom živijo? 
Kje živijo? 
Koliko so stari? 
Kakšni so na videz? 
S čim se ukvarjajo? 
Kaj se jim je v preteklosti dogodilo hudega ali dobrega? 
Kaj si želijo doseči v življenju? Itd.

Tako dobite temelje, da razvijete celotno zgodbo, da napišete življenje svojega junaka.

Nikar se ne obremenjujte ali je zgodba dobra ali ne. Ali pišete dobro ali ne? Samo pišite zgodbo, ki se vam je izoblikovala v mislih. Možnosti za popravljanje, urejanje in izpopolnjevanje bo kasneje še veliko.


Z veseljem pričakujem nove izdelke in nove zgodbe in upam, da se bo v prihodnje še več ljudi opogumilo napisati svoje zgodbe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar