torek, 17. marec 2015

Ustvarjalno-pisalni izziv: Besedni zemljevid

Kakšen je vaš zemljevid besed?
Danes vam predstavljam vajo, ki lahko služi kot zabaven način za iskanje besed ali pa podlaga za resne zgodbe, kjer okoli izhodiščne besede nizamo ostale besede, ki se nam ob izhodiščni besedi porajajo.

V angleščini se vaja imenuje wordmapping, gre pa za neke vrste miselni vzorec ali zemljevid besed.

Zemljevid besed

Odprite slovar na poljubni strani (če v bližini nimate slovarja, imate pri roki gotovo kakšen časopis, knjigo ali odprite naključno spletno stran), nato pa s prstom naključno izberite besedo.

To besedo nato napišite na sredino lista. Izbrana beseda naj vam služi kot izhodišče za besedne asociacije. 

V petih minutah okoli besede napišite čim več besed, ki vam v povezavi z izhodiščno padejo na pamet. Ne razmišljajte preveč, samo pišite, ne glede na to ali ima beseda pomen ali ne. Pri tej vaji je pomembna količina ne kakovost. Naj bo beseda še tako smešna ali nenavadna, jo zapišite na zemljevid. 


Vajo lahko nadaljujete za vsako besedo, ki ste jo napisali iz izhodiščne in ob kateri se vam poraja še več asociacij. Na koncu lahko nastane pravi zemljevid besednega zaklada.

Ob tej vaji ste lahko tudi drugače ustvarjalni in uporabljate različne barve, besedo narišete itd.

Po petih minutah odložite pisalo in preglejte besedni zemljevid, ki ste ga ustvarili. Se vam iz zapisanih besed že lušči kakšna zgodba, ki bi jo lahko razpletli?

Svoje zemljevide lahko delite v komentarjih.

Veselo pisanje!

Foto: http://open-tube.com/wp-content/uploads/2009/08/mm-happiness11.jpg

Ni komentarjev:

Objavite komentar