petek, 6. marec 2015

Moje najljubše knjige iz otroštva

Katere so vaše najljubše knjige iz otroštva?
Že nekaj časa nisem pisala o knjigah. Se mi zdi že skoraj knjigoskrunsko glede na to koliko berem in da sem praktično cel dan v knjigah, branju in pisanju.

Ker je moja pozornost zadnje tedne (mesece) še posebej namenjena objavam eseju na maturi, kjer se letos vse vrti okoli otroštva in otroških stvari, sem pomislila na svoje najljubše knjige, ki sem jih (in jih še vedno) rada prebirala v otroštvu.

Zanimivo, moj seznam ni prav dolg. Ni prav veliko knjig, tistih najljubših, ki sem jih prebirala in prebirala. Seveda, tukaj mislim na knjige, ki sem jih brala že sama in ne ki so mi jih brali drugi. Nimam ganljive zgodbe iz svojega zgodnjega otroštva o pravljici, nad katero sem bila noro navdušena in so mi jo morali brati znova in znova.

Se pa še zelo živo spomnim, ko sem še pred svojimi bralnimi dnevi očeta vprašala, zakaj toliko bere? Kje je v tem zabava? In njegovega odgovora: "Boš že videla, ko se naučiš brati!"

Mislim, da sem bila vse od tistega trenutka zasvojena.

Da se vrnem k seznamu svojih najljubših knjig. Takole gre:

Hrošč leti v somraku Marie Gripe - želela sem si biti ena izmed njih, četrta članica, da bi skupaj z Jonasom, Anniko in Davidom raziskovala neraziskane skrivnosti.

Rdeča pest Josipa Ribičiča - zgleda, da se nisem mogla upreti "sovrstniškim" zgodbam, ki vsebujejo nevarnost in pogum.

Najlepše antične pripovedke - tudi te sem prebrala nekajkrat. Enostavno so me fascinirale in izmed vseh bogov sem si želela biti Atena.

Vsi Geniji v dolgih in kratkih hlačaš Slavka Pregla - kaj naj rečem, biti malo drugačna in stvari narediti po svoje mi je bilo že takrat všeč.

Tajno društvo PGC Antona Ingoliča - mislim, da bom s to knjigo končala. Imam občutek, da seznam pove že kar preveč o meni :). Morda bi morala postati tajni agent ali kaj podobnega.

Seveda so bile tudi številne druge knjige, ki so me pritegnile, zelo kmalu sem začela brati "odrasle" romane in bolj "resno" literaturo, te mladinske knjige pa so vedno ostale z mano in sem jih tudi kasneje, v srednji šoli in na faksu, velikokrat vzela v roke in jih prebrala s čistim užitkom.

Zanimivo, da mi Pika Nogavička ni bila nikoli prav posebej pri srcu.

Katere so pa vaše najljubše knjige iz otroštva?

Foto: najknjige.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar