petek, 6. junij 2014

Kako pisanje spodbuja ustvarjalno razmišljanje

Včeraj sem popravljala sporočilo za javnost za za neki projekt. Besedilo ni bilo slabo napisano, imelo pa je veliko okraskov, veliko nepotrebnega kiča, da na trenutke pomen sporočila ni bil razviden.

Pisanje ni samo pisanje in ustvarjalno pisanje ni samo pisateljevanje.

Kreativno pisanje oziroma pisanje na sploh je razmišljanje, kako sestaviti besede, da bodo imele jasno izražen pomen, hkrati pa bodo očarale s svojo sestavo.

Vedno znova me fascinira moč besed. S tem ne namigujem na nič duhovnega, namreč na uporabno moč besed, na moč, ki jo imajo, da spreminjajo pomen in razumevanje. Lahko odvzamemo ali dodamo besedo in je pomen sporočila, ki ga želimo sporočiti, čisto drugačen. Lahko je jasen, lahko pa je popolnoma nerazumljiv. Neskončno možnosti, ki jo ponujajo naši komunikaciji.

Celotna igra z besedami pa ima še en učinek. Trdno verjamem, da pisanje spodbuja kreativno razmišljanje. Kreativno razmišljanje pa ni samo imeti veliko različnih in novih in inovativnih idej, temveč je razmišljanje, ki sprejema vse vidike ideje - slabe in dobre, sprejema drugačna mnenja, sprejema drugačne ideje in nato izbere primerne situaciji. Predvsem pa noče biti edino pravo razmišljanje. Gre za jasno izražanje, ki ne zavaja, ki ne zmede in ki ne pusti odprtih vprašanj glede pomena.

Torej je treba tehtno razmisliti, ne samo kaj napišemo, temveč tudi kako to napišemo. Želimo s sporočilom dražiti, vzbuditi sočutje, razjeziti ali prepričati? Namenu, ki ga s sporočilom želimo doseči, moramo prilagoditi način pisanja.

Pisanje je lahko zabavno, pravzaprav je zabavno, verjetno le ne za vse in ne na prvi pogled, ker je preveč povezano s šolo in učenjem pravilnega pisanja, kjer smo nenehno podvrženi ocenjevanju in rdečim zaznamkom napak, ki smo jih v besedilu naredili.

Zato stopimo iz cone udobja in pišimo ter kreativno razmišljajmo!

Foto: firecracker-uk.co.uk

Ni komentarjev:

Objavite komentar