petek, 13. junij 2014

Med tiskano in e-knjigo

Tehnologija je zelo zanimiva stvar. Rada spoznavam nova orodja in pripomočke, nekatera med njimi se izkažejo za zelo uporabna. A pri določenih zadevah tehnologijo sodobno tehnologijo sprejemam zelo počasi. 

Tako sem pisalo in papir za pisanje zamenjala šele pred nekaj leti. Nadomestil ju je seveda računalnik. Pri branju so se stvari odvijale še počasneje. 

O e-bralniku sem razmišljala že nekaj časa pred nakupom, a seveda dolgo časa tehtala prednosti in slabosti. Za nekoga, ki bi imel iz knjig najrajši zgrajeno hišo, odločitev ni bila samoumevna. 

Tiskana knjiga je nekaj posebnega. Ima svojo obliko, teksturo in seveda vojn. Tega e-knjiga nima. Tiskana knjiga nudi domačnost, je bolj topla in živa.

Lansko poletje pa sem se le odločila za nakup e-bralnika. Seveda je bilo navdušenje veliko. Najprej sem si naložila "kup" brezplačnih knjig. Toliko novih knjig na enkrat se mi je zdelo naravnost fantastično.

A s prva je bil e-bralnik zanimiv predvsem kot tehnološka igračka, nato pa sem ga pričela tudi uporabljati. Zelo hitro se je izkazal kot zelo priročen. Predvsem je uporabna njegova majhnost. V torbi ne zavzame veliko prostora in tudi težak ni, tako da ga lahko človek vzame kamor koli s sabo. Tudi branje na njem se je izkazalo za sila prijetno.

A kmalu se je primerilo, da sem želela brati knjige, ki jih v e-obliki ni bilo, ali pa niso bile prevedene v slovenščino. In čeprav rada berem knjige v originalu, pa še vedno najraje berem v slovenščini.

Tako so se prave, tiskane knjige pritihotapile nazaj v uporabo in e-bralnika še pogledala nisem že nekaj mesecev, čeprav imam na njem še neprebrane knjige.

Ponovno pa sem začela premišljevati o njegovi uporabi med razmišljanjem o bližajočem se dopustu. In se mi zdi, da bo to kar prava izbira za priložnost. 

Ste spremenili svoje bralne navade? Berete na e-bralniku, pametnem telefonu ali tablici? ALi še vedno najraje posegate po pravi knjigi.

Foto: weknowmemes.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar