petek, 28. februar 2014

Anne of Green Gables ali zakaj sem postala pisateljica?

V osnovni šoli sem gledala serijo z naslovom Anne of Green Gables.  Mislim, da se je serija imenovala Ana iz Zelenih zatrepov (knjiga je v slovenščini naslovljena Ana z Zelene domačije, napisala pa jo je kanadska pisateljica Lucy Maud Montgomery v začetku prejšnjega stoletja). Preko serije sem se prvič spoznala z vsebino te knjige.
 
Že takrat me je zgodba o enajstletni Anne Shirley popolnoma prevzela. In če o tem, da bi postala pisateljica nisem razmišljala že prej, sem gotovo o tem začela razmišljati takrat.
Anne Shirley je sirota, ki jo posvojita Matthew in Marilla Cuthbert,brat in sestra, ki sta želela posvojiti dečka, ki bi jima na stara leta pomagal na kmetiji, a klepetavo, rdečelase dekletce starejšemu gospodu tako priraste k srcu, da se par odloči, da jo obdrži. V knjigi in njenih nadaljevanjih spremljamo Anne pri različnih prigodah in skozi odraščanje.
Kmalu se izkaže, da sta bujna domišljija in klepetavost pravi dar, daj Anne svojo strast do izmišljevanja zgodb, imen in  stvari s peresom pretopi na papir in postane pisateljica.
In tako kot se mi je zdela Anne Shirley totalna faca - ni se sprijaznila s povprečnostjo, nemalokrat je bila tarča posmeha in kritike, a je ni to nikoli definiralo kot osebe in popolnoma nikoli omejevalo, prav tako sem jo občudovala kot pisateljico. Tudi tam se je izkazala kot odločna ženska, ki je sledila svojim sanjam in si ni dopustilo, da bi jo družba odvrnila od njenih namenov – izdati knjigo. Leto okoli 1908 ni bilo ravno naklonjeno tovrstnim samostojnim ženskam.
Dvajset let kasneje sem prebrala še knjigo. In bila navdušena. Stil jezika je primeren ne samo obdobju, v katerem je bila knjiga napisana, vendar je tudi hudomušen in nagajiv. Stara, vse pomembna matrona, ki mora biti zoprna, skozi prebrane besede postane prav taka. Liki, ki naj bi jih vzljubili, jih vzljubimo na mah. V Diani ne najde samo Anne svojo najboljšo in zvesto prijateljico, temveč tudi bralec. In v Gilberta Blytha se je po mojem zaljubila prav vsaka deklica, ki je knjigo prebrala.
Morda sem pri doživljanju te klasike pristranska zaradi pomembne vezi oziroma odločitve, ki me veže na to knjigo, a mislim, da bi bila zgodba všeč vsakomur, ki ima rad zgodbe, ki so polne življenja in življenjskih dogodivščin.
Ste prebrali Ana z zelene domačije? Kako pa se je zgodba dotaknila vas?
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar