petek, 7. marec 2014

Drago Jančar in Veliki briljantni valček

Koliko mora biti človek nor, da je lahko svoboden? Ravno toliko, da ga imajo ljudje za zmešanega, a ga sprejemajo, hkrati pa si lahko privošči marsikaj, ne da bi ga označili za norega?

Vsekakor se nam ne splača biti čisto pri sebi. Najmanjše odstopanje od našega sicer normalnega vedenja bi lahko ljudje označili za norega in nas zaprli v.

Svoboda osvobaja oziroma svoji norosti pustiti vso svobodo osvobaja, vsaj tako se Doktor loteva stvari. In potem se poraja vprašanje, kdo je v resnici bolj nor. Tisti, ki so ga zaprli v norišnico ali tisti, ki naj bi ga zdravil. To vprašanje bi lahko v prenesenem pomenu prenesli tudi na družbeno, kolektivno raven.

Bolj, ko Simon trdi, da ne spada v inštitucijo, bolj ko trdi, da ni nor, bolj ga situacija prikaže norega. Kot bralci vemo, da ko enkrat človek pristane v zavodu, iz njega ne pride več ven. A Simon se z vso svojo razsodnostjo trudi upreti svoji trenutni usodi, kar ga na koncu pripelje do tega, kar si ni želel – mesta v zavodu.

Zakaj se je znašel tam, ni popolnoma jasno. Naj bi pil in verjetno pijan govoril neumnosti. Njegova žena Klara tako ali tako misli, da se bo v zavodu zdravil alkoholizma. Tudi vloga Klarinega očeta pri tem ni popolnoma jasna, a razberemo, da je ravno zaradi njegovega vpliva pristal tam.

Tudi lik Volodje je nekoliko dvoumen. Je tudi sam nor, ali je samo tako krut? Meni se je kazal kot zelo razsoden človek, ki ni najbolj zadovoljen z delom, ki ga mora opravljati, zato se izživlja nad varovanci in tako preizkuša svojo premoč. Tudi on ve, da nikoli ne bodo zapustili tistega kraja.

Sicer pa se zdi, da nihče nikoli ne bo zapustil zavoda in da so vsi tam pod prisilo, varovanci in tisti, ki zavod vodijo. Večno ujeti v svoji neosvobojeni svobodi.

Nekaj vprašanj za poglobitev teme

Kaj predstavlja naslov? Se vam zdi ustrezen vsebini drame? Kako bi ga preimenovali?

Kdo je osrednji lik zgodbe in kako se skozi zgodbo razvija?

Kateri so ostali vidnejši liki v drami in v kakšnem razmerju so do osrednjega lika?

Kakšen je svet »prebivalcev« zavoda Svoboda osvobaja? Lahko sorodno tematiko najdete v kakšnem drugem dramskem delu? Katerem?

Kakšna je vloga stranskih likov v drami? Pomembna za razvoj dogodkov ali služijo le kot scena dramskemu dogajanju?

Svoje odgovore lahko pošljete na literarnica@gmail.com, ker lahko nadaljujemo razpravo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar