petek, 6. september 2013

Kakšen bralec ste?

Letošnje poletje sem si  vzela čas, da sem prebrala nekaj svojih ljubših knjig. Da preživim v družbi starih, zvestih prijateljic, ki so mi zelo dobro poznane in nikoli ne razočarajo.

Ta moja navada, da prebiram, z nova in z nova, nekaj izbranih knjig, me je napeljala k razmišljanju, kakšne vrste bralka sem in kakšne vrste bralci obstajajo na splošno.

Pri spodnjem seznamu sem črpala iz svojih bralskih navad, kot tudi iz drugih, ki sem jih spremljala v različnih razpravah o poletnem čtivu. Vabljeni ste, da dodate svoje predloge.

·         Bralec iz užitka: To je bralec, ki bere zaradi branja samega. Branje je zanj pot in cilj. Bere iz čistega užitka in bralskega doživetja, ko ga zgodba prevzame in posrka v svoj svet. Zaradi lepote besed in resničnosti zgodbe, ki zaživi v njegovi domišljiji. Taka bralka sem večinoma sama.

·         Bralec uspešnic: To je bralec, ki prebere čisto vse knjižne uspešnice, ne zaradi njihove kakovosti, temveč nenadne slave. S to vrsto bralca se ne morem čisto poistovetiti. Načeloma me velike knjižni hiti, instant uspešnice odbijajo. Do njih gojim predsodek, ker imam vedno občutek, da so bile napisane iz drugih razlogov kot so povedati zanimivo zgodbo. Tako nisem prebrala Petdeset odtenkov sive & co. Nisem prebrala trilogije Somrak. In tudi Da Vincijevo kodo sem prebrala šele, ko se je vsa evforija okoli knjige že zdavnaj polegla. Priznam pa, da sem na mah in takoj ob izidu prebrala celo serijo Harryja Potterja.

·         Bralec novosti: To je bralec, ki je na tekočem z vsako novo knjigo na tržišču – domačem in tujem, in ki (skoraj) vsako novost tudi prebere.

·         Bralec žanra: To je bralec, ki bere samo en žanr (mogoče dva) in zanika vse ostale kot nevredne branja.  

·         Bralec intelektualnih knjig: To je bralec, ki bere literaturo, ki spodbuja njegovo intelektualnost. Tako kot bralec žanra zavrača vse ostale knjige, vendar ne na podlagi žanra, temveč na podlagi kakovosti in intelektualne vrednosti.

·         Bralec za oddih ali sezonski bralec: To je bralec, ki se na dopust odpravi z zvrhanim kupom čtiva, ostale dni v letu pa knjigam le redkokdaj pride blizu.

·         Večkratni bralec: Recimo tako bralcu, ki nekatere knjige bere znova in znova. Sama imam na policah nekaj takih knjig, ki jih vsake toliko vzamem v roke. Poznam njihovo vsako besedo, vsako črko, vsak presledek pa vseeno berem knjigo z enakim vznemirjenjem, kot sem jo brala prvič.


Kakšen bralec ste pa vi? Bi lahko dodali še kakšno vrsto bralca? Bi katero izpustili?

Ni komentarjev:

Objavite komentar