četrtek, 12. september 2013

Novela



@Literarnica


Občasno na Literarnici predstavimo tudi različne literarne zvrsti. Tokrat bomo predstavili kratek opis novele in vam morda dali kakšno idejo za vaš prihodnji pisateljski podvig.


Novela je lahko primerna izbira, ko nimate dovolj materiala, da bi napisali roman, vseeno pa želite povedati zgodbo, ki se vas je dotaknila.


Novela je pripovednoprozna vrsta, poimenovana po italijanskem izrazu za novo. Spada med srednje dolge pripovedi, krajše od romana in daljše od npr. črtice.


V novelah je pozornost usmerjena na ozek izsek ali odločilni dogodek v življenju osrednje književne osebe (lahko tudi dveh, redkeje treh). Pripovedovanje je dramatično napeto in dopušča preobrat. Konci so nepredvidljivi. Poleg novel, ki spadajo v kratko pripovedno prozo, so pogosto tudi daljše, ki se približujejo srednje dolgim pripovedim.


Več novel je lahko združenih v cikel, venec, in sicer takrat, ko imajo kako skupno lastnost, povezavo, npr. isto književno osebo, enak dogajalni prostor, podoben način preobrata in podobno.


Glede na zapletenost in dolžino dela je novela nekje med kratko zgodbo in romanom. Najbolj splošno se definira kot zgodba med 20 000 in 40 000 besedami. Vrh novele nastopi z enim, ključnim dogodkom, ki pogosto pomeni presenetljiv preobrat v zgodbi.


Začetek te zvrsti pripisujejo Giovanniu Boccacciu (1313–1375), avtorju Dekamerona, zbirke novel – sto zgodb, ki si jih v desetih dneh pove deseterica mladih (sedem mladenk in trije mladeniči), ki so zbežali pred kugo na podeželski gradič blizu Firenc.


Na Slovenskem so jo v 19. stoletju poskušali prevajati z izrazom povest, ki je najprej prav tako kot italijanska novela pomenila novico, potem pa nekakšno nravno prečiščeno obliko romana in novele, tj. táko brez ljubezenskih scen.

Vir: Wikipedia

Ni komentarjev:

Objavite komentar