četrtek, 30. avgust 2012

Branje

Pred pisanjem je tudi branje. Morda se vam zdi trditev samoumevna, vendar premalokrat se zavedamo, da nam pri pisanju branje, tisto "premišljeno", poglobljeno, analitično branje, zelo pomaga. 

Beremo iz užitka, beremo za zabavo in razvedrilo, brati moramo pa tudi poglobljeno in zavestno. Kaj to pomeni?

Da beremo poglobljeno in zavestno pomeni, da ob branju budno spremljamo, raziskujemo, proučujemo pisateljev slog, značajske poteze likov, kako odzivajo v različnih situacijah, kakšna čustva in občutki jih prevevajo, kako se zgodba zapleta, kako se razplete, kdaj določeni liki vstopajo v dogajanje in kdaj iz njega izstopijo - Je to ključni moment dogajanja?, in da smo pozorni še na druge podrobnosti.

Z branjem si bogatimo tudi besedni zaklad, ki nam bo pri oblikovanju jasnega in tekočega besedila prišel zelo prav.

Z branjem se nam porajajo tudi nove ideje za snov, za zasnovo likov, za zgodbo ali samo za določen segment.

Vadnica 1: V knjigi, ki jo trenutno berete (ni važno ali berete ljubezenski roman, filozofsko razpravo ali pesem, potrebno bo samo malo iznajdljivosti in prilagajanja) izberite odlomek. Dobro ga preučite. Kako pisec oblikuje svoje ideje? Je tekst tekoč, razumljiv, suhoparen? Kaj želi sporočiti in kako to doseže? Kdo so liki? Kakšne so njihove lastnosti? Kaj čutijo? Kaj in kako govorijo?
Ideje, opažanja si zapišite.

Vadnica 2: Ob branju zgodbe ob določenem dogodku prenehajte brati in skušajte predvideti nadaljevanje, kako se bo zgodba razpletla.
Predvidevanja si zapišite in jih primerjajte z dejanskim razpletom zgodbe. Se vaša zgodba razlikuje od avtorjeve? 
Primerjate tudi podobnost likov. So se v vaši zgodbi spremenili, so dobili nove lastnosti? Primerjate zaplet/razplet. Se je vaša zgodba zasukala v povsem nepričakovano smer ali vas je presenetil dejanski razplet?

Za več informacij v zvezi s Pisalnico o branju nam lahko pišete na literarnica@gmail.com.


Ni komentarjev:

Objavite komentar