sreda, 5. september 2012

Okolje

Sedaj se verjetno že sprašujete, kdaj bomo prišli do pisanja. Vendar je okolje, prostor, vzdušje v katerem pišete prav tako pomembno. Če vas bo hrup (ali pa pretirana tišina) preveč motil, ne boste dovolj zbrani, da bi lahko pisali.

Že pišete pa vam nekako ne uspeva? Ste se vprašali, da morda ne pišete v primernem okolju?

Za okolje, v katerem pišete, je najpomembnejše, da se počutite sproščeno, da vam je prijetno in da ni - za vas - motečih faktorjev. Če lahko pišete sredi natrpane sobe, polne ljudi in trušča, potem veselo ustvarjajte v takem okolju. Če potrebujete mir in tišino, potem si morate zagotoviti tako okolje. Lahko se odmaknete v sobo, kjer veste, da vas nihče ne bo motil. Lahko tudi poslušate glasbo, ki vas sprošča, da si zagotovite tako vzdušje. Ni potrebno, da je to klasična glasba. Naj pa bo to glasba po vašem okusu, ki vas pomiri in ki vas ne odvrača od zbranosti, temveč jo spodbuja.

Če za pisanje potrebujete mir, vendar ne popolne samote in vam drobni držljaji le še spodbujajo domišljijo, lahko poskusite pisati v parku, knjižnici, baru ob kavi ...

Tudi vzdušje, ne samo okolja, temveč vaše osebno, je pomembno za pisanje. Čutite žalost, strah, veselje...? Če imate željo, pišite. Če ne zmorete zasnovati zgodbe, pišite o svojih občutkih. Kot neke vrste terapevtsko pisanje. Pišite na način, da zapišete vse kar vam pade na pamet. Vse kar občutite, spravite na papir, če tudi v enozložnicah! Kasneje vam lahko ti zapiski služijo za opis občutkov vaših junakov ali pa se iz njih razvije samostojna zgodba.

Zapomnite pa si: ko se vam ne ljubi pisati ali se vam lahko pisanje celo upira, nikar ne pišite! Ne silite se k pisanju, češ, "morda se mi odpre." To vzdušje rajši usmerite v kaj drugega. Morda v raziskovanje, branje ali pa celo v kaj, kar ni povezano z vašim pisateljskim udejstvovanjem. Če se boste k pisanju silili, lahko povzročite, da se vam pisanje za nekaj časa "zameri".

Poglobite se vase in odkrijte, kakšno je za vas najbolj sproščeno, navdihujoče okolje. Morda potrebujete različna okolja glede na to kako se v nekem trenutku počutite. Če ste žalostni in brezvoljni, mir in osamo; če ste vzhičeni, družbo ali vznemirjenje.

Okolje, ki vas navdihuje k pisanju, lahko veliko pripomore k ustvarjanju. Zagotoviti pa si ga morate sami!

Ni komentarjev:

Objavite komentar