torek, 21. avgust 2012

Literarno raziskovanje

Različni ljudje se pisanja lotevamo na različne načine. Nekateri srečneži dobijo idejo, se usedejo k pisanju in "iz nič" napišejo zgodbo. Zgodba se piše sproti, sama od sebe. Vsaj tako se zdi.

In potem smo številni srečneži, ki za nastanek zgodbe potrebujemo malo več časa, malo več razmisleka, priprav, celo izdelan načrt. 

Vsi pa se pri pisanju poslužujemo neke vrste raziskovanja. 

Torej, zakaj literarno in zakaj raziskovanje?
Literarno zato, ker se lotevamo pisanja literature. Raziskovanje pa zato, ker preden se lotimo pisanja, ponavadi "raziskujemo". To pomeni, da namerno ali pa tudi čisto nezavedno opazujemo okolico, prebiramo knjige, revije, oglase ..., gledamo televizijo, poslušamo glasbo. Na vse te načine zbiramo nove informacije, nove vtise, nove občutke, vonje, ki nam lahko kasneje nudijo kot izhodišče za pisanje, za zgodbo, za značajske poteze literarnih junakov, zaplet in razplet itd.

Zato se podajte na svoje osebno literarno raziskovanje, opazujte, prisluhnite, občutite vse okoli sebe in si občutke, zamisli, ideje ..., ki se vam ob tem porajajo vestno zapisujte. Za ta namen je priročno, če s sabo nosite majhen zvezek, kamor si lahko vse te vtise sproti zabeležite. Kaj nam pomaga dobra ideja, ki se nam porodi med sprehodom, če jo do doma že pozabimo, kajne?

Zapisujte si tudi občutke, ko vas kaj razveseljuje, žalosti, ko ste jezni ali preplašeni. Preučujte ali vas strah, poraz motivira, da se naslednjič potrudite še bolj ali vas zaustavi, ohromi. Enako odzive proučujte pri drugih, svojih bližnjih ali naključnih mimoidočih, kako se oni odzivajo v različnih situacijah. Kasneje vam lahko ta raziskovanja služijo za določitev značajskih potez glavnih oseb vaše zgodbe, za opis njihovih občutkov, notranjega boja ali čustvenega doživljanja.

Takšno raziskovanje ni dobro samo pred začetkom pisanja, velikokrat se izkaže učinkovito tudi pri zastoju pisanja: ali črpate ideje iz zapiskov ali pa se lotite raziskovanja znova.

Preučujte tudi različne literarne zvrsti in vrste, značilnosti posameznih literarnih obdobji. Nekaj prispevkov lahko že najdete na Literarnici, ki jo bomo pridno polnili z novimi vsebinami.

Ker pravila in ustvarjanje ravno ne gredo z roko v roki, naj bo t.i. literarno raziskovanje prvi korak k literarnemu ustvarjanju.


Raziskovanje.gif







Ni komentarjev:

Objavite komentar