torek, 17. julij 2012

Napotki ali Kako napisati dobro zgodbo?


Kratke zgodbe ni lahko napisati. Še posebej dobre kratke zgodbe, ki navdušijo strogo komisijo, zahtevajo nekaj truda in izvirnosti. Na kaj morate biti torej pozorni, ko pišete kratko zgodbo?

Kaj je kratka zgodba?
Kratka zgodba (angl. short story) je sodobna različica klasične novele, ki je nastala v 19. stoletju v ZDA. Po navadi je krajša, dramsko osredotočena na en sam dogodek, ki se zgodi v kratkem časovnem obdobju in na omejenem prostoru, pogosto pa je njen razplet nepričakovan. Motivi v kratki zgodbi so pretežno sodobni, lahko pa gre za ljubezensko, grozljivo, kriminalno, socialno ali kakšno drugo kratko zgodbo. Napisana je brez izjeme v prozi (J. Kos, Očrt literarne teorije, 1996).

V katero literarno zvrst sodi moj izdelek?
Prepričajte se, da vaš izdelek ustreza kriterijem kratke zgodbe, kot so opisani v njeni zgornji definiciji. Osnova kratke zgodbe je torej dogodek, zaplet in njegov razplet, zgodba pa je toliko boljša, če je razplet dogodka nepričakovan. Velikokrat se pripeti, da neizkušen pisec skozi zgodbo poda svoja razmišljanja o temi, kar je značilnost eseja.

Kako kratko je prekratko?
Zgornja omejitev besed je na natečaju določena. Kakšno pa je najmanjše število sprejemljivih besed? O tem odločate vi, vendar ne pozabite, kakšne so sestavine kratke zgodbe. Lahko res učinkovito opišete dogodek le v desetih besedah?

Ravnovesje med opisovanjem in dogajanjem
S kakšnim užitkom podrobno opišete deževni dan, občutke, ki kipijo iz vaše duše, obraz človeka, ki vam je pri srcu, in … Toda pazite, da vas pri tem ne zanese in potem ne ostane dovolj besed za dogodek, za jedro zgodbe, v kateri se nekaj zgodi.

Preden začnete pisati, pomislite, kaj bi bralca najbolj pritegnilo k branju vaše zgodbe. Najbrž bo to nekaj, česar ne pričakuje, česar še nikoli prej ni prebral, videl ali slišal, nekaj, kar ga bo presenetilo. Izognite se že stokrat prežvečenim zamislim in poskusite najti tudi čim bolj izvirno srčiko zgodbe, pa naj bo to motiv, slog ali kaj drugega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar