ponedeljek, 16. julij 2012

Les Deux Magots


je pariška kavarna, ki se nahaja v četrti Saint-Germain-des-Près, v šestem okrožju.

Izvor  imena
Ime kavarne »Les Deux Magots«, kar pomeni »dve kitajski figurici«, izhaja iz napisa nad trgovino z novostmi, ki se je od leta 1812 nahajala na rue de Buci 23 v Parizu, kjer so prodajali svileno spodnje perilo in bogato okrašene figurice, ki so s svojim okrasjem predstavljale posamezne države. Trgovina svilenih izdelkov se je poimenovala »Les Deux Magots« po, v tistem času zelo priljubljeni gledališki predstavi kratkega uspeha »Les Deux Magots de la Chine« (Dve kitajski figuri). Leta 1873 se je trgovina preselila na trg Saint-Germain-des-Près, kjer se še danes nahaja kavarna »Les Deux Magots«.

Rojstvo kavarne in »literarne« legende
Leta 1884 je trgovino zamenjala kavarna z žganimi pijačami, ime pa je ostalo. Kmalu je kavarna postala prostor, kjer so se srečevali številni pisatelji in pesniki kot so Verlaine, Rimbaud in Mallarmé. Tako je kavarna dobivala čedalje pomembnejšo vlogo v kulturnem življenju Pariza.
Leta 1914 se je kavarna znašla na robu propada. Rešil jo je Auguste Boulay, čigar potomci so še danes lastniki kavarne.
V dvajsetih letih 20. stoletja so se v kavarni zbirali nadrealisti pod okriljem Andréja Bretona.
Leta 1933 je med srečanjem na terasi kavarne skupina nadrealistov izvedela, da je literarno nagrado Goncourt tistega leta prejel André Malraux za Človekovo usodo. Ker so menili, da je nagrada preveč »akademska«, so se odločili, da ustanovijo svojo literarno nagrado, ki so jo poimenovali »Les Deux Magots«.
Omenjen dogodek označuje rojstvo »literarne« legende, ki se je skozi čas prijela kavarne.
Kavarno so tudi kasneje obiskovali in se v njej srečevali številni znani umetniki kot so: Elsa Triolet, André Gide, Jean Giraudoux, Picasso, Fernand Léger, Prévert, Hemingway, Sartre in Simone de Beauvoir.

Les-deux-magots.jpg blog.best-bookings.com



Ni komentarjev:

Objavite komentar