sobota, 7. januar 2017

Pisanje in doseganje ciljev

Novo leto mnogim predstavlja nov začetek, nov zagon, ko smo polni optimizma in pričakovanj, da nam bo šlo v novem letu bolje, uspešneje. Tako se pogosto že ob koncu iztekajočega se leta soočamo z novimi izzivi, besno si postavljamo cilje, ki jih bomo v novem letu dosegli  in smo trdno odločeni, da jih bomo letos izpeljali. Veliko govorimo o zaobljubah, kaj vse bomo v novem letu naredili, kar pa nato velikokrat pade v vodo. Ob koncu (novega) leta, se tako marsikdo znajde pred neizpolnjenimi željami in obupuje Zakaj?.

Verjamem, da se sedaj že sprašujete kam pes taco moli in ali se mi je kaj zbrkljalo v glavi.

Opažam, da so novoletne zaobljube ljudem pomembne. Predstavljajo jim rešilno bilko za vse hudo, kar se jim je v preteklem ali iztekajočem se letu zgodilo.

Sama nimam rada novoletnih zaobljub in jih tudi ne delam. Zastavim  pa si cilje, ki jih želim doseči na splošno v življenju in ne v določenem časovnem obdobju in poskušam vsak dan nekaj narediti v tej smeri.



Zaobljub in novih ciljev pa se je veliko lažje držati v trenutku, ko si jih navdušeno zamislimo, kot pa kasneje ko naša trdnost in odločenost pojenjata. Poleg tega nas um v trenutku postavljanja ciljev zavaja, saj nam daje občutek, da je leto dolga doba in da imamo časa za uresničitev naših želja na pretek. Tako se zgodi, da je leta že skoraj konec, ko se ponovno spomnimo nanje, s tem pa tudi, da se mnogih ali nobenega nismo niti lotili.

Sledenje svojim zaobljubam in njihova uresničitev imajo bolj malo veze s časom. So pa zelo povezana z vztrajnostjo, ki po prvotnem navdušenju že naslednji dan upade.

V pisanju vidim veliko smisla, predvsem pa sem prepričana, da se lahko povezuje z mnogimi stvarmi, ne samo da znamo nekaj napisati ali sporočiti. Tako nam lahko pomaga pri upravljanju s časom, če si ga ne znamo dobro in učinkovito organizirati, pomaga nam pri večji učinkovitosti, predvsem pa zapisana beseda na naš um deluje tako, da si zapisano tudi bolje zapomnimo

Vsi tisti, ki bi se radi v letošnjem letu svojih zaobljub in ciljev na splošno držali in marsikaterega izmed njih tudi izpolnili, lahko svojo odločnost pri uresničevanju (ne samo postavljanju) ciljev preizkusite s pisanjem oziroma zapisovanjem. Že to da boste svoje želje zapisali  (verjetno ste jih do sedaj le na glas našteli ali si jih po tiho šepetali), bodo postale v vaši glavi bolj resnične in dejanske in to vam bo pomagalo, da jih boste tudi jemali kot take.

Sledite lahko nekaj preprostim korakom, da boste svoje cilje tudi udejanjili. Pomembno pa je, da vključite vse in redno:

  1. Zapišite si jih na vidno mesto po vrstnem redu po pomembnosti (lahko v rokovnik ali imate za to poseben zvezek, ki ga tudi večkrat pregledate itd., ni si jih ravno treba lepiti na ogledala ali hladilnik. Lahko pa tudi, če vam bo to bolj pomagalo).
  2. Vsak teden preglejte napredek uresničevanja ciljev: kaj vam je uspelo v enem tednu narediti in kaj je še potrebno narediti ter kaj lahko naredite v tistem trenutku, da se približate uresničitvi cilja).
  3. Enkrat na mesec razmislite ali je določen cilj še aktualen za vas in ga spremenite ali dopolnite ali izbrišite, če to ni več nekaj, kar želite doseči, postati.
  4. Na novo zapišite cilje in čez mesec ponovno prevetrite vaše želje
  5. Vsak dan poskusite nekaj narediti k uresničitvi.
  6. Poskusite si narediti uresničevanje ciljev prijetno (npr. da vsakega obarvate z drugo barvo ali da jih pišete na barvne liste). Naj vam to predstavlja nekaj zabavnega in ne opravilo, ki se ga lahko hitro naveličate.
  7. Predvsem pa si postavljajte "osebne" cilje in ne enoletnih, tako ne boste obremenjeni s časovnim faktorjem in na koncu leta z razočaranostjo, da vam ni uspelo.
  8. Vse skupaj vam naj ne vzame več kot 5 ali 10 minut na teden!

Sedaj pa se lotite postavljanja svojih novoletnih zaobljub in veliko uspeha.


3 komentarji:

  1. Ugibam, če to velja tudi zame:D.
    Nekako mi ne gredo, ti cilji. Je pa zanimiv načrt. Morda preizkusim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upam, da uspe! Sama z (za)pis(ov)anjem rešim marsikaj :)

      Izbriši
  2. Hvala. Bi potrebovala. Podjetje. Dom. Čas... pa se leto obrne...

    Prijazne dni.

    OdgovoriIzbriši