petek, 13. januar 2017

Spodbujanje vztrajnosti s pisanjem

Pišete vsak dan? Si zapisujete morda dnevna opravila? Pomembnejše dogodke? Ste si pred kratkim nekaj zadali in to tudi izpeljali?

Vztrajnost je lastnost, ki nam ni "prirojena". Redki ljudje so naravno vztrajni, vsi ostali se moramo tega naučiti in se za njo pošteno potruditi. Torej je vztrajnost v večini primerov stvar navade. Se pravi tako kot vsako jutri vstanemo in se oblečemo, ker smo tako navajeni, je tudi lastnost, da vztrajamo v stvareh, ki smo si jih zadali ali jih želimo doseči.

Kot smo pisali prejšnji teden, postavljanje ciljev nima nobene veze s časom ali s časovnim okvirjem, ki smo si ga zadali. Pri uresničevanju ciljev ali katere koli naloge, učenja itd. je pomembna predvsem vztrajnost.

Torej, če želite nekaj doseči, morate biti vztrajni. A tega ni tako lahko doseči, zato strokovnjaki poudarjajo, da se je vztrajnost dobro spodbujati z majhnimi stvarmi, z realnimi nalogami, za katere boste vedeli, da jih boste lahko redno izpolnjevali. Ne postavljajte si zadolžitev, za katere že v naprej veste, da jih ne boste morali uresničiti, temveč se posvetite manjšim nalogam, navadite se jih redno opravljati, da vam postanejo domače in dokler jih ne začnete opravljati samodejno, brez velikega premišljevanja. 

Pri vztrajnosti je zelo pomembno tudi to, da dobro premislite, kaj si resnično želite narediti ali doseči ali pridobiti. Ne postavljajte si za naloge želje drugih. Takih gotovo ne boste opravili. Postavite si svoje in se trudite vsak dan ali redno nekaj narediti za to.

Nimate posebnih želja, a bi si želeli, da bi pri določenih stvareh bili bolj vztrajni?

Vztrajnost lahko vadite in spodbujate tudi s pisanjem. Cilj ni, da napišete roman ali kakršno koli knjigo. Morda si tega tudi ne želite. To tudi ni namen.

Namen pa je, da s pomočjo rednega pisanja, krepite svojo vztrajnost. Ko boste vztrajni pri eni stvari, vam bo lažje biti vztrajni tudi pri drugih.

In kako lahko krepite vztrajnost s pisanjem, četudi vam pisanje ni blizu?
  1. Najprej določite o čem boste pisali. Lahko si pričnete zapisovati:
  • 5 besed, ki opišejo vaš dan,
  • dnevna opravila,
  • ideje, kako bi spremenili svet, pot v službo, česa bi se lahko lotili v življenju...

Dobro je izbrati nekaj, kar vam bo tudi sicer koristilo. Tako boste že zaradi tega rajši vztrajali. In zapisi naj bodo kratki, bodisi v alinejah bodisi jih zapišite v enem ali dveh stavkih.

      2. Nato določite tudi kako pogosto boste pisali, recimo
  • vsak večer pred spanjem,
  • ob ponedeljkih, sredah in petkih,
  • vsako jutro preden začnete dan ali ob jutranji kavi...

In si postavite tudi uro, ob kateri boste to naredili. Naj postane pisanje del vašega urnika in ga tja tudi vključite. Če si boste samo rekli, da boste nekaj naredili, boste v hitrem tempu vsakdanjika na to hitro pozabili. Če pisanje zastavite kot nalogo ali opravilo (podobno kot iti v službo, si umiti zobe), vam bo prej prišlo v navado.

Marsikomu pisati ni lahko in če boste dosegli, da boste vsak dan zapisali le nekaj besed in se tega držali, boste znatno okrepili svojo vztrajnost. 

Pisati redno in vsak dan terja od nas veliko mero vztrajnosti in organiziranosti. Karkoli si zapisujemo ali o čemerkoli pišemo vsak dan ali vsaj redno, brez daljših časovnih premorov, krepi našo vztrajnost. Hkrati pa pisanje spodbudi, da se tudi lažje osredotočimo in zberemo, tako da tudi čas, ki ga imamo na voljo, čim bolje izkoristimo.

V fiziki vztrajnost predstavlja značilnost teles, da vztrajajo v enakomernem gibanju in se upirajo spremembi velikosti ali smeri hitrosti. Tako se tudi sami enakomerno gibajte k okrepljeni vztrajnosti. 

Foto: warriorforum.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar