petek, 27. januar 2017

Vse, kar se ne more skriti

Manjše angleško podeželsko mestece. Lahko bi bila tudi vas nekje v Sloveniji, verjetno kjerkoli na Zahodu. Veliko pisanih karakterjev, veliko zamolčanih bolečin, veliko prirejenih zgodb.

Tako bi lahko na kratko opisala prvi roman za odrasle J.K. Rowling, Nadomestne volitve.

Zgodba nas popelje v navidez idilično mestece v angleškem podeželju, kjer je vse lepo in prav. Kjer so vsi srečni in zadovoljni. Tako kot povsod, dokler ne pogledamo pod preprogo ali okostnjaki ne padejo iz omar.

Po smrti Barryja Fairbrotherja, priljubljenega člana mestne skupnosti, se v mestu prične mrzlični bolj za njegov stolček v mestnem svetu. A za to borbo in človeško naravno privoščljivostjo se odkrivajo nesrečne zgodbe njihovih prebivalcev.

"Da ne čutiš ničesar, da ti ni mar. V tem trenutku, je pomislila Kay, je srečnejša kot jaz."

Prikrit družbeni boj med revnimi, ki kvarijo podobo in sloves mesta, in bogatimi, ki bi se radi kazali v dobri luči. 

"Po njegovem prepričanju je devetindevetdeset odstotkov ljudi delalo eno samo napako - sramovali so se tega, kdo so; lagali so in se trudili, da bi bili nekdo drug."

In ko že mislimo, da je pomembna zgodba obraslih, da se vse vrti okoli umazane igre za svetniški stolček, se v ozadju razkriva veliko bolj pretresljiva zgodba mladih, njihovo doživljanj sebe, sovrstnikov, staršev in družbe. Pubertetni najstniki, a vseeno še otroci, podajajo veliko bolj pronicljiv uvid v skrito dogajanje v družbi, odraslim snemajo maske in jih pokažejo, take kot so. In kar se nam odstira skozi njihove oči ni nič kaj prijetnega. Zgodbe, ki se odgrinjajo zadaj za vsemi lokalnimi spotikam, so veliko bolj ganljive, žalostne in boleče.

Nadomestne volitve nam ponudijo fikcijsko zgodbo, ki pa je še preveč realna in marsikje se dogajajo še hujše in bolj boleče stvari, ki pa si niti ne razkrijejo. 

Zanimivo je spoznanje, kako hitro se usmerimo v svoje tegobe, da nesreče in bolečine drugih niti ne zaznamo oziroma druge zaradi njiju še obsojamo. Ni nam mar za druge in nismo pripravljeni sprejeti, da se za obnašanjem drugih lahko skriva velika nesreča. Veliko bolj pomembni so nam lastni apetiti.

Toliko uničenih življenj, le zato ker nismo sposobni pomisliti na drugega. Zato ker prehitro označimo, a etikete nismo pripravljeni tako hitro odstraniti. 

Terri bi lahko z lahkoto označili kot narkomanko in lenobo, ki ne zna skrbeti za svoja otroka: odraščajočo najstnico Krystal in triletnega malčka, in to je v družbi veljala. A ko po drobcih izvemo njeno žalostno otroštvo, se nam naslika v drugačni podobi. Kot ranljivo dekle, ki ji nihče ni znal pomagati in je razumljivo, da je ni mogla doleteti drugačna usoda.

Nadomestne volitve je toliko več kot le pripoved o dvema lokalnima skupnostma in njunih veljakih. Je zgodba o ranjenih otrocih, ki odrastejo v poškodovane odrasle.

4 komentarji:

  1. Pozdravljeni. Najprej sem se hotel strinjati z vašimi zadnjimi stavki o ranjenih otrocih, a nekaj mi ni dalo miru. Seveda jih je treba razumeti in ne odobravam otroštva v katerem so zrasli, a vendar ima prav vsak možnost izbire v kakšnega posameznika bo zrasel. Seveda je težko in ne verjamem, da lahko uspe vsem. Poleg tega me pa moti še nekaj. Veliko se govori o težkem življenju za današnjo mladino, a vedite nekaj, včasih ni bilo čisto nič lažje. Družinske razmere in okolica obstajata že od prvega človeka. In nista vedno lepi, a vendar se splača boriti in to vedno, ker upanje umira zadnje. Slavimo življenje preprosto že zato, ker ti ga je nekdo podaril. Navsezadnje sam odločaš, kaj boš naredil iz njega...

    Lep pozdrav!
    Drugače pa hvala za Literanico in vse Vaše prispevke ter še posebej za Vaš trud.

    Jure Cegnar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, Jure!
      Hvala za vaš komentar in misli. Seveda ima vsaka zgodba več plati in tudi z vašim pogledom se lahko strinjam.
      In hvala za pohvale.
      Lp, Helena

      Izbriši
  2. Znotraj vsega se me še posebej dotakne poved:
    'Kot ranljivo dekle, ki ji nihče ni znal pomagati in je razumljivo, da je ni mogla doleteti drugačna usoda'
    kako malo je potrebno za stranpoti in kako malo za bolj srečno življenje. Če le... imamo koga, ki nas ima rad in mu je mar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kaj ne? V tem se nekako skriva bistvo vsega - da je nekomu mar.

      Izbriši