petek, 25. januar 2019

Kako prepoznaš prijatelja?

Prijateljstvo je zakomplicirana stvar. 
 
Prijatelji predstavljajo naše prve socialne stike izven domačega okolja in ponavadi vzbudijo tudi prve dileme o samem prijateljstvu, predvsem pa nov pogled in dojemanje sebe kot smo bili do takrat vajeni. 

Otroci načeloma z lahkoto navezujejo prijateljstva in kaj kmalu spoznajo, da ta niso vedno samo prijetna. Otrok lahko drugemu igračo iztrga iz rok, ga tepe ali poriva. Spet drugič mu igrače nosi in radostno podarja, ga brani pred napadi drugimi.

Na tak način se naša v malo drugačnih izvedbah odvijajo v vsaki fazi našega življenja in verjetno se kdaj pa kdaj znova sprašujemo, kako prepoznaš prijatelja.

Slikanico Leni in Čivk smo s fanti brali, ko sta bila majhna. Pred kratkim smo ponovno poprijeli zanjo, tokrat v obrnjenih vlogah. Mlajši, ki bi raje uganjal norčije kot bral, ima rajši krajša besedila. Nekaj obvladljivega mu predstavlja motivacijo za branje in se tega celo loti z navdušenjem. 

Torej, kdo je prijatelj? 

Ravno te otroške dileme, ki so tako zgodaj še posebej občutljive, naslavlja Leni in Čivk.

Leni je otožen, ker nima nikogar. Rad bi z nekom delil svoj čas. Rad bi se z nekom igral. Domisli se, da bo oddal oglas, da išče prijatelja. Skrbno načrtuje kam, na katero višino ga bo pripel, da ga prijatelj ne bi slučajno zgrešil.

Nato pa čaka in čaka. Čaka že tako dolgo, da ga zaskrbi, da je oglas odpihnil veter. 

Presenetljivo je oglas še vedno na svojem mestu. Leni pohiti domov, saj ga sedaj skrbi, da ga prijatelj moda vendarle ne čaka tam. Pri tem se spotakne ob majhno hiško v travi. V njej živi Čivk. 

Tudi njega zanima, ali je prijatelj tam, zato ga Leni povabi k sebi, samo da mu ne bo v napoto. Sedaj čakata skupaj na Lenijevega prijatelja, čeprav Leni ne ve, kakšen je. 
Kako pa veš, ali je nekdo prijatelj ali ne?Hja... hmmm... prijatelj je nekdo, s katerim si lahko ves dan skupaj, pa se ga ne naveličaš. Z njim se lahko celo spričkaš, a še vedno ostaneta prijatelja. Prijatelj je nekdo, ki ga pogrešaš, ko ga ni.
Prijatelja pa tudi sedaj noče in noče biti, zato si medtem čas krajšata z igranjem, skrivanjem, iskanjem zaklada in prav luštno se imata. 

Konec dneva mora Čivk domov. Žal mu je, da Lenijev prijatelj ni prišel.

Šele takrat pa se Leniju utrne spoznanje, da je vendarle našel svojega prijatelja, le da tega ni vedel, ker je prišel na drugačen način, kot si je mislil.



Dobra stvar pri prijateljih pa je ta, da se vrnejo.

Slikanica ponuja neskončno izhodišče za debato o prijateljstvu. Predvsem pa otroku predoči, da tako kot pri vsem v življenju, prijatelj ni nujno tisti, ki si ga želimo.

Kakšen pa je za vas pravi prijatelj?

2 komentarja:

  1. Ljubka.
    Kot odrasli kar pozabimo, da bi lahko včasih vzeli v roke tudi kakšno slikanico;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kaj ne? S slikanicami je tako kot s pravljicami. So večne in za vse generacije.

    OdgovoriIzbriši